Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Παιδεία και Φινλανδία

Κατά γενική ομολογία, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας χρειάζεται αλλαγές. Οχι προς τα πίσω αλλά προς τα εμπρός. Ωστε η εκπαίδευση να μετατραπεί σε πραγματική Παιδεία για τους νέους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή, κάθε υπουργός Παιδείας θέλει να εφαρμόσει τη δική του μεταρρύθμιση, αντί να συμφωνήσουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα έχει συγκεκριμένη βάση και απλώς θα διορθώνεται στο πέρασμα των χρόνων.
Το παράδειγμα της Φινλανδίας, το εκπαιδευτικό σύστημα της οποίας θεωρείται από τα καλύτερα του κόσμου, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο αν πραγματικά νοιαζόμαστε για την εκπαίδευση του μέλλοντος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε παλαιότερα -αλλά παραμένει επίκαιρο και μάλλον έχει διαχρονική σημασία- στην εφημερίδα Independet, οι αρχές της Φινλανδίας δεν επαναπαύονται και ετοιμάζονται για μια εκπαιδευτική... επανάσταση καθώς με τις αλλαγές που σχεδιάζουν θα αναπτύσσεται περαιτέρω η ουσιαστική γνώση του μαθητή στα αντικείμενα που πραγματικά τον ενδιαφέρουν. Οι αλλαγές σχεδιάζονται από τώρα για να εφαρμοστούν το 2020, στις τάξεις με μαθητές από 16 χρονών. Αντί για μεμονωμένα μαθήματα, οι μαθητές θα διδάσκονται γεγονότα και φαινόμενα σε διεπιστημονική μορφή καθώς, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Ελσίνκι,  «υπάρχουν σχολεία που διδάσκουν με τον παλιομοδίτικο τρόπο, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός το 1900, αλλά σήμερα οι ανάγκες δεν είναι πια οι ίδιες και χρειαζόμαστε κάτι πιο κατάλληλο για τον 21ο αιώνα».
Το ρεπορτάζ του independent βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/finland-schools-subjects-are-out-and-topics-are-in-as-country-reforms-its-education-system-10123911.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου