Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Κώστας Λειβαδάς: Δεκαοχτώ χρόνια δρόμος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

«Μιλάω με τραγούδια και χάνομαι εκεί
που οι άγιοι των δρόμων διαβάζουν μια ευχή
στα μαύρα νερά, στην ψεύτρα φωτιά
κρατήσου απ’ τη στάχτη του ονείρου”

Κώστας Λειβαδάς

Eνα μαγευτικό μουσικό ταξίδι σε χρόνους, τόπους, εποχές και ανθρώπους συντελείται μέσα από το πρώτο συλλεκτικό άλμπουμ (cd) του Κώστα Λειβαδά με τίτλο: “18 χρόνια δρόμος” που μόλις κυκλοφόρησε.
Το διπλό αυτό cd περιλαμβάνει επιλεγμένα τραγούδια από τα δεκάδες που έχει συνθέσει ο Κώστας Λειβαδάς μέσα σε αυτά τα 18 χρόνια της δημιουργικής του πορείας στον χώρο της μουσικής.
Τραγούδια που έχουν αγαπηθεί, τραγουδηθεί και έχουν αφήσει τη “σφραγίδα” τους στο νεότερο ελληνικό ρεπερτόριο. Τραγούδια της ψυχής.
“Συλλέκτης στιγμών” ο Κώστας Λειβαδάς μοιράζεται μέσα από τη μουσική και τους στίχους, συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες στις οποίες είναι έντονο το “άρωμα Χανίων” καθώς τραγούδια της συλλογής είχαν σαν έμπνευση το παλιό λιμάνι και την παλιά πόλη ή γράφτηκαν εδώ, όπως το “κάθε μήνας Αύγουστος” που τραγούδησε ο Γιάννης Κότσιρας.
Ακόμη, η συλλογή περιλαμβάνει αγαπημένα τραγουδια όπως το “Σαν να μην πέρασε μια μέρα” που ερμήνευσε ο Γιώργος Δημητριάδης, το “Πιάσε με” με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το “Για να  σε συναντήσω” με τον Μανώλη Λιδάκη, το “Φρέσκο Χιόνι” με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το “Βρέχει στην Ιωνος Δραγούμη” με τον Κώστα Λειβαδά και τη Μελίνα Ασλανίδου, το “Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα”, το “Μοίρα μου έγινες” με την Ανδριάνα Μπάμπαλη, την “Επιμονή σου” που τραγούδησε η Ελεονώρα Ζουγανέλη , το “Εχω άνθρωπο” με τη Γιώτα Νέγκα, το “Πάω να δω τα αστέρια” που ερμήνευσε ο Διονύσης Σαββόπουλος και πολλά ακόμη.
Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου, είχαμε μια σύντομη συνομιλία με τον Κώστα Λειβαδά:
-Τι σε οδήγησε στην απόφαση να κυκλοφορήσεις τον δίσκο με τα καλύτερά σου; Πώς έγινε η επιλογή των τραγουδιών;
«Οπως ξέρεις και το είχαμε συζητήσει από χρόνια και μαζί, ήταν επιτακτική η ανάγκη για αυτή τη συλλογή τα τελευταία χρόνια, γιατί έχω γράψει πολλά τραγούδια για άλλους ερμηνευτές παράλληλα με την προσωπική μου δισκογραφία. Άλλα που ο κόσμος ξέρει ότι είναι δικά μου και άλλα όχι και όμως όλοι οι φίλοι ακροατές ζητούσαν τη συγκεντρωσή τους σε μια έκδοση όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.
Hταν αληθινά πολύ δύσκολο να καταλήξω στα 41 αυτά τραγούδια -μαζί με τα 3 καινούργια- από πάνω από 200 που είχα να διαλέξω και στους 20 ερμηνευτές που συμμετέχουν. Τελικά ρόλο και κριτήριο έπαιξαν φυσικά το πόσο πολύ έχουν αγαπηθεί και ακουστεί κάποια και η συνεχή τους παρουσία στην καθημερινότητα, αλλά και ιδιαίτερα τραγούδια, εξαργυρωμένα στην καρδιά, που ακροατές τα ζητούσαν ακόμα και με γράμματα συχνά. Ετσι εδώ είναι από το “Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα” και το “Σαν να μη πέρασε μια μέρα” έως το “Είναι εντάξει μαζί μου” και την “Επιμονή σου” και από τον Μπάμπη Στόκα και τον Διονύση Σαββόπουλο ως τη Μελίνα Ασλανίδου, τη Γιώτα Νέγκα, τον Βασίλη Σκουλά και τον Βασίλη Παπακωνασταντίνου».
-Στα περισσότερα οι στίχοι είναι δικοί σου. Προέρχονται από δικές σου μικρές ή μεγάλες στιγμές; Από εμπειρίες και διαδρομές σε τόπους και πρόσωπα;
«Ναι βέβαια πάντα από τα λόγια ξεκινάω. Υπάρχει το σαράκι της ιστορίας και της καταγραφής της στιγμής αλλά και των κυμάτων αυτών πάνω στα οποία στηρίζεται η έμπνευση και η τέχνη του τραγουδιού. Λυπάμαι που τελευταία στιγμή έμειναν έξω κάποια αγαπημένα και δυσεύρετα, όπως και το “Αναχώρηση απ’ το λιμάνι”, το ορχηστρικό που έγραψα για την ταινία: “Πρώτη φορά νονός” με φόντο το παλιό λιμάνι.
Εχουν όμως μεγάλη παρουσία τα Χανιά και σε αυτή τη συλλογή από τραγούδια που γράφτηκαν εδώ: “Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα”, “Εγώ σ’ αγάπησα εδώ” και βέβαια το “Κάθε μήνας Αύγουστος” γνωστό και ως Χανιά όπως και η τελευταία φωτογραφία του δίσκου που είμαι στο λιμάνι και την εχει τραβήξει ο ξαδερφός μου!».
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 17/10/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/dekaokto-chronia-dromos/#ixzz3oocZyUsh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου