Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Θλιβερή πρωτιά

Μια θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας έρχεται να ταράξει τα νερά του… εφησυχασμού και να δείξει πως δεν είναι μόνον ο… γυαλός στραβός αλλά, μάλλον, πως στραβά… αρμενίζουμε.
Η ΠΡΩΤΙΑ που αφορά την ανεργία στους νέους πτυχιούχους καταγράφεται σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα μεταδόθηκαν από ειδησεογραφικά πρακτορεία, με βάση άρθρο του αμερικάνικου περιοδικού Forbes, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους πέντε πτυχιούχους στην Ελλάδα είναι άνεργος.
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται
στην πρώτη θέση άνεργων πτυχιούχων ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, με ποσοστό 19,4%.
ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ θέση βρίσκεται η Ισπανία με 14,9%, ενώ ακολουθούν η Τουρκία με 7,7%, η Ιταλία με 7%, η Ιρλανδία με 6,7% και η Γαλλία με 5,3%.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, το πιο χαμηλό ποσοστό άνεργων πτυχιούχων το έχουν η Νορβηγία, με ποσοστό μόλις 1,8%, η Γερμανία με 2,4%, η Νότια Κορέα με 2,9%, η Ιαπωνία με 3,2%, οι Η.Π.Α. με 4,1% και ο Καναδάς με 4,8%.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της κατάστασης είναι ολοένα και περισσότεροι νέοι Ελληνες επιστήμονες να μεταναστεύουν  στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας. Να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες. Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αν, πάλι, επιλέξουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, αν βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους θα είναι τυχεροί. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι να εργαστούν σε άσχετα αντικείμενα και το πτυχίο τους, επί του παρόντος, να μην έχει αντίκρισμα.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση σίγουρα έχει επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας. Ωστόσο, οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα με τις… ευλογίες και την επιβολή των δανειστών της χώρας, όχι μόνον δεν απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, αλλά το χειροτερεύουν. Ομως, μια χώρα που δεν επενδύει στη νεολαία της και στο επιστημονικό δυναμικό της, δεν έχει ευοίωνο μέλλον. Η αλλαγή προτεραιοτήτων, αλλά και οικονομικής – κοινωνικής πολιτικής αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα του μέλλοντος. Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Αν δεν θέλουμε να πούμε: Καληνύχτα Ελλάδα.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/10/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/thliveri-protia/#
Σχετικό ρεπορτάζ από την "Ημερησία": http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26499&subid=2&pubid=113793406

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου