Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Εχουμε ανάγκη ένα πραγματικό πλεόνασμα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Για τα καλά έχει μπει το τελευταίο διάστημα στη ζωή μας ένας νέος όρος: το «πρωτογενές πλεόνασμα». Τον όρο αυτό τον θυμηθήκαμε, καθώς πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «στα 2,279 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,555 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ».
Μόνο που η ζωή μας δεν έχει αλλάξει. Η οικονομική κατάσταση της κοινωνίας δεν έχει... βελτιωθεί. Και ούτε προβλέπεται, όσο θα εφαρμόζονται τα μέτρα που την έχουν αδειάσει!
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αγγίζει καθόλου την κοινωνία, που συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες του Μνημονίου και των πολιτικών τις οποίες έχουν επιβάλει οι δανειστές της χώρας. Πολύ δε περισσότερο, δεν αποφέρει τίποτα στην «τσέπη» των πολιτών που συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλή Εφορία και εσχάτως τον λεγόμενο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων), δηλαδή το «μεταλλαγμένο» χαράτσι της ΔΕΗ. Αλλά ακόμα και ο ΕΝΦΙΑ, ως γνωστόν, ξεκίνησε με λάθη σε χιλιάδες περιοχές, όπου ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά, με αποτέλεσμα να αποφασιστούν διορθώσεις.
Οσο για την Εφορία, έχει ξεζουμίσει τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να την πληρώσουν μόνο σε τρεις δόσεις όσο κι αν είναι το ποσόν που πρέπει να καταβάλουν. Εκεί, δεν έγινε καμία ρύθμιση για να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είχε πράγματι νόημα, αν συνοδευόταν από οικονομικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες. Αλλωστε, από πού προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα, αν όχι από την υπερφορολόγηση των πολιτών; Κι εν τέλει, το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει σε όφελος ποιων; Πάντως, όχι αυτών που το έχουν... χρυσοπληρώσει, με αποτέλεσμα να αδυνατούν σήμερα να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους και χαράτσια. Οι πολίτες, ωστόσο, θέλουν να δουν ουσιαστική αλλαγή. Με πραγματική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και μόνον. Με θέσεις εργασίας και συνθήκες που θα εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή σε ένα διαφορετικό μέλλον. Με ουσιαστική παροχή υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας. Εδώ και τώρα. Τότε και μόνο τότε θα μιλάμε για πραγματικό πλεόνασμα! Για πλεόνασμα με αντίκρισμα στην κοινωνία που δεν έχει πάψει να υποφέρει από τα εις βάρος της μέτρα. Μέτρα για τα οποία δεν ρωτήθηκε, αλλά τα «τρώει» στο πετσί της.
Το πραγματικό πλεόνασμα, αυτό που θα ανασάνει την κοινωνία, παραμένει ακόμα ζητούμενο.
(Ελευθεροτυπία - 30/8/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=445210

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου