Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ψηφιακός κόσμος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τα ΜΜΕ προειδοποιούσαν για την επέλαση του Μεγάλου Αδελφού.
Ηταν η εποχή που είχε ξεκινήσει η τοποθέτηση καμερών σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και η ψηφιοποίηση των τηλεπικοινωνιών.
Στην αρχή, πολύς κόσμος πανικοβλήθηκε. Κάποιοι αντέδρασαν ενώ κάποιοι άλλοι απλώς αποδέχτηκαν σιωπηρά αυτήν την νέα πραγματικότητα.
Τώρα, οι κάμερες είναι συνυφασμένες με την… ασφάλεια.
Οι περισσότεροι έχουμε μπει μόνοι μας στα… σαλόνια του Μεγάλου Αδελφού. Εχουμε βάλει την “κάμερα” του εαυτού μας στην προσωπική μας ζωή καθώς τα προσωπικά μας δεδομένα τα δημοσιοποιούμε οικειοθελώς μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Στο Facebook κοινοποιούμε την παρουσία μας  αλλά και φωτογραφίες από τα σημεία στα οποία βρισκόμαστε ενώ δηλώνουμε συναισθήματα και επιθυμίες.
Ολα αυτά που κάποτε έμοιαζαν αδιανόητα, τώρα φαίνονται πια τόσο μα τόσο φυσικά. Η ζωή μας όλη βρίσκεται γραμμένη σε διαδικτυακούς διακομιστές (server).
Η ιδιωτικότητα ζει “πια” σε μηχανές. Σε hardware, software και άλλους όρους που έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μας.
Δεν είναι μόνο τα social media στα οποία στο κάτω - κάτω βρισκόμαστε από προσωπική επιλογή.
Οι φορολογικές μας δηλώσεις υποβάλλονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά μέσα από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης, τα εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αναζητούνται και τυπώνονται μόνο στο Διαδίκτυο. Οι μεγαλύτεροι που δεν έχουν πρόσβαση αλλά και γνώση του Διαδικτύου, υποχρεώνονται να απευθύνονται σε ειδικούς για να τους τυπώσουν τα φορολογικά τους έγγραφα.
Οι νεότεροι κερδίζουν χρόνο και γλιτώνουν από τις ουρές…
Ο ψηφιακός κόσμος είναι εδώ. Μαγευτικός και απεριόριστος. Γοητευτικός και επικίνδυνος. Εχει τα πάντα. Εγινε συνήθειά μας.
Για πολλούς αποτελεί αναγκαιότητα. Ποτέ όμως δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει την πραγματική καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων. Χωρίς οθόνες, ποντίκια και πληκτρολόγια.
(Χανιώτικα νέα - 29/8/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/psifiakos-kosmos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου