Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Δήμοι και κοινωνική πολιτική

Η αύξηση των συσσιτίων, αλλά και των κοινωνικών παντοπωλείων, αποδεικνύει ότι η κοινωνική πολιτική έχει υποχωρήσει στην Ελλάδα των μνημονίων. Τα χαράτσια και οι δυσβάστακτοι φόροι έχουν αναγκάσει πολλούς Ελληνες να απευθύνονται σε δομές αλληλεγγύης οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από πολίτες, όπως το “Κύτταρο” Χαλέπας ή από Δήμους όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, για να εξασφαλίσουν είδη πρώτης ανάγκης.
Αυτό, λοιπόν, που απουσιάζει από το κεντρικό κράτος αλλά σε πολλές περιπτώσεις και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής την οποία έχει ανάγκη η κοινωνία.
Αυτό, όμως, είναι και το “στοίχημα” για τις νέες δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια που αναλαμβάνουν τώρα καθήκοντα:
Να αποφασίσουν οικονομικές ελαφρύνσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στις κοινωνίες τις οποίες έχουν κληθεί να υπηρετήσουν.
Να αποφασίσουν πολιτικές οι οποίες έχουν χαθεί από το κεντρικό κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το πολιτικό σύστημα.
Αλλωστε, στην πραγματική οικονομία η ανάκαμψη μπορει να έρθει όχι με θεωρίες για το “πρωτογενές πλεόνασμα” αλλά με πράξεις και, φυσικά, μόνον με ελαφρύνσεις από τα οικονομικά βάρη (χαράτσια, εφορία κ.ά.) που κανένα νοικοκυριό δεν μπορεί πια να σηκώσει.
Οι Δήμοι, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση: όχι με μηδενικές αυξήσεις όπως συνηθίζεται, αλλά με μειώσεις σε δημοτικά τέλη, σε τέλη ΔΕΗ και σε τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που επιβαρύνουν τους δημότες.
Αυτό θα ήταν μέγιστο έργο προς τους δημότες.
Επιτέλους, οι στείρες αντιπαραθέσεις μέσα στα δημοτικά συμβούλια, ας δώσουν τη θέση τους σε ενιαία μέτωπα μαζί με την κοινωνία, που πλήττεται βάναυσα από την οικονομική κρίση. Και η όποια κριτική ας μην είναι στείρα αλλά εποικοδομητική. Προς όφελος αποκλειστικά και μόνον των τοπικών κοινωνιών.
Οι Δήμοι πρέπει πρώτοι να στείλουν το μήνυμα στο κεντρικό κράτος ότι δεν… πάει άλλο και να δώσουν πραγματική ανάσα στους πολίτες.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 30/82014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/dimi-ke-kinoniki-politiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου