Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Το άλλο... πλεόνασμα

Ενας νέος όρος που έχει μπει στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα είναι το “πρωτογενές πλεόνασμα”.
Το θυμηθήκαμε χθες καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «στα 2,279 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,555 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ».
Το πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο, δεν αγγίζει την κοινωνία που συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες
του μνημονίου και των πολιτικών τις οποίες έχουν επιβάλλει οι δανειστές της χώρας.
Πολύ δε περισσότερο δεν αποφέρει τίποτα στην “τσέπη” των πολιτών που συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλή Εφορία και εσχάτως τον λεγόμενο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων), δηλαδή το “μεταλλαγμένο” χαράτσι της ΔΕΗ. Αλλά ακόμα και ο ΕΝΦΙΑ, ως γνωστόν ξεκίνησε με λάθη σε χιλιάδες περιοχές όπου ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά με αποτέλεσμα να εξαγγελθούν διορθώσεις.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, θα είχε νόημα αν συνοδευόταν από οικονομικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες. Αλλωστε, από πού προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα, αν όχι από την υπερφορολόγηση των πολιτών; Και, εν τέλει, σε όφελος ποίων; Πάντως, όχι αυτών που το έχουν… χρυσοπληρώσει με αποτέλεσμα να αδυνατούν σήμερα να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους και χαράτσια.
Οι πολίτες, ωστόσο, θέλουν να δουν ουσιαστική αλλαγή. Με πραγματική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και μόνον. Με θέσεις εργασίας και συνθήκες που θα εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή σε ένα διαφορετικό μέλλον. Με ουσιαστική παροχή υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας. Εδώ και τώρα! Τότε και μόνο τότε θα μιλάμε για πραγματικό πλεόνασμα!
Γ. ΛΥΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου