Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Αγρότες στους δρόμους

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο αγροτικός κόσμος της χώρας θα βγει για μια ακόμα φορά στους δρόμους. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα προχωρήσει σε συγκεντρώσεις σε Εφορίες, αλλά και σε μπλόκα σε δρόμους.
Στα Χανιά, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων “η Ενότητα” προανήγγειλε αποκλεισμό της Εφορίας την ερχόμενη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση παίρνει μέτρα όχι βέβαια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά αντίθετα για τη διάλυσή της. Ο αγροτικός κόσμος έχει φθάσει πια στα όριά του όπως και όλοι οι Ελληνες πολίτες».
Η δεύτερη Ομοσπονδία του Νομού Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η οποία συμμετέχει στην Πανελλαδική Επιτροπή, θα προχωρήσει σε μπλόκο στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και συγκεκριμένα στα Μεγάλα Χωράφια στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου από την Τρίτη  4 Φεβρουαρίου.
Οι αγρότες με ήλιο και βροχή είναι εκεί, στην ύπαιθρο, να παράγουν και να διακινούν την τροφή μας. Οι ακούραστοι αυτοί εργάτες της γης αποτελούν -όπως βέβαια και ο τουρισμός- βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Ηδη πλήττονται από τα μέτρα του μνημονίου.
Η άγρια φορολόγησή τους θα τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο και τις περιουσίες τους.
Οι κινητοποιήσεις στις οποίες προσανατολίζονται είναι η ελάχιστη αντίδραση σε μέτρα τα οποία υποβαθμίζουν τις ζωές τους και τη διαβίωσή τους.
Οπως σημειώνουν, μετά την πρώτη αφαίμαξη που υπέστη ο αγροτικός κόσμος από έμμεσους και άμεσους φόρους, έρχεται η φορολογία ακινήτων (αγροτικής γης), έρχονται τα βιβλία εσόδων – εξόδων που ισοπεδώνουν τον μικρομεσαίο αγρότη.
Η κυβέρνηση θα αφουγκραστεί τις αγωνίες τους και θα συζητήσει τα αιτήματά τους; Ή θα επιλέξει τη σύγκρουση και με αυτό το ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και προπαντός της ελληνικής υπαίθρου;
(1/2/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου