Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αλληλεγγύη σε άστεγο στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης ξέσπασε στα Χανιά, υπέρ αστέγου τον οποίο, ύστερα από αίτημα της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, έβγαλε η Αστυνομία από ανεκμετάλλευτο κτήριο του ιδρύματος.
Στο πλευρό του 35χρονου Πάνου στέκονται όχι μόνον κινήματα και συλλογικότητες της πόλης, μα και οι έως χθες γείτονές του: Οι κάτοικοι της περιοχής, στην οποία ο 35χρονος είχε βρει κατάλυμα για να προστατευτεί από τη βροχή και το κρύο.
Το εγκαταλελειμμένο παλιό κτήριο, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, βρίσκεται στη Σπλάντζια Χανίων. Η έξωση έγινε την περασμένη Παρασκευή παρουσία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης, καθώς αντέδρασαν έντονα τόσο οι γείτονες όσο και πάρα πολλοί πολίτες που ενημερώθηκαν για το συμβάν. Το βράδυ της Παρασκευής πορεία διαμαρτυρίας για την έξωση του 35χρονου πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων συλλογικότητες της πόλης. Η πορεία κινήθηκε στους δρόμους της Σπλάντζιας και πέρασε έξω από το κτήριο της οδού Μελιδώνη. Οι διαδηλωτές μοίραζαν ενημερωτικά κείμενα για την υπόθεση και φώναζαν συνθήματα. Χθες έγινε νέα συγκέντρωση και πάλι στη Σπλάντζια.
Ο 35χρονος Πάνος, που εργαζόταν στην Αθήνα, αλλά έμεινε άνεργος, ζει το τελευταίο διάστημα στα Χανιά. Δεν μπόρεσε να κρατήσει το ενοικιαζόμενο σπίτι του καθώς οι αγροτικές εργασίες που έκανε δεν του απέφεραν κάποιο εισόδημα και από τις 31 Ιανουαρίου διαμένει στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της οδού Α. Μελιδώνη.
Ο Πάνος καθάρισε το χώρο ώστε να μπορεί να μείνει και πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από υπαλλήλους του Πολυτεχνείου και αστυνομικούς ότι θα πρέπει να αποχωρήσει. Ζήτησε προθεσμία λίγων εβδομάδων ώστε να ζεστάνει ο καιρός όπως είπε και χθες υπάλληλος του Πολυτεχνείου και αστυνομικός επανήλθαν και του ζήτησαν να φύγει.
Κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν στην έξωση του 35χρονου και μπροστά στο κτήριο συγκεντρώθηκαν αρκετοί, όπως επίσης νέοι και φοιτητές. Στην περιοχή έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη και άνδρες της Ασφάλειας. Τελικά ο 35χρονος μάζεψε τα υπάρχοντά του και αποχώρησε από το κτήριο, που στη συνέχεια κλείστηκε με σιδερόβεργες από εργολαβικό συνεργείο.
ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
«Ηταν ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτήριο. Μόνο σκουπίδια είχε μέσα. Το παιδί ήρθε να μείνει εδώ πριν από λίγες ημέρες και από τότε παλεύουν να το βγάλουν έξω. Κρίμα δεν είναι; Το παιδί δεν πειράζει κανένα. Ισα ίσα καθάρισε το χώρο, που ήταν γεμάτος ποντικούς και περιστέρια. Ηρθε και τόση Αστυνομία για να βγάλει από το σπίτι έναν άνθρωπο άστεγο και άνεργο! Είναι πιο καλά να μείνει κλειστό το σπίτι και ο άνθρωπος να βγει στο δρόμο;», αναρωτήθηκε η κ. Αγγέλα, κάτοικος της περιοχής.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε μεταξύ άλλων: «Προφανώς καταλαβαίνουμε την κατάσταση την οικονομική, όμως αυτό δεν δικαιολογεί παράνομες πράξεις και η κατάληψη δημόσιων κτηρίων είναι παράνομη πράξη».
Στην ερώτηση γιατί επέμεινε το Πολυτεχνείο στο να βγάλει έξω τον 35χρονο, αφού το κτήριο ήταν εγκαταλελειμμένο, ο πρύτανης απάντησε πως «επικοινωνήσαμε με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και προτάθηκε στον κύριο αυτό στέγη και περίθαλψη. Μάλιστα το πρωί μια γειτόνισσα του προσέφερε στέγη και αυτή. Δεν δέχτηκε ούτε τη μια ούτε την άλλη λύση». Στο πλευρό του 35χρονου στέκονται φοιτητές καθώς και συλλογικότητες της πόλης.
(Ελευθεροτυπία - 10/2/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου