Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Κινητοποιήσεις στα Χανιά για τα χημικά της Συρίας

Με πορεία και συλλαλητήριο Φορείς των Χανίων αποφάσισαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο. Οπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση που οργάνωσε χθες το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών οι Φορείς που συμμετείχαν αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν:
• Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, συντονιστικό όλων των Φορέων που βρέθηκαν στο Τ.Ε.Ε. για να συντονιστούν οι δράσεις.
• Κάλεσμα σε σωματεία και συνδικάτα, να κηρύξουν πανεργατική απεργία.
• Πραγματοποίηση πορείας ενάντια στα χημικά στο κέντρο της πόλης το Σάββατο 1 Μαρτίου.
• Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 9 Μαρτίου στον Μπάλο.
Στην ανακοίνωση του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών σημειώνεται αρχικώς ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Τ.Ε.Ε. «από τους επιστήμονες και όχι μόνο προτάθηκε να υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές κατά τη διαδικασία υδρόλυσης, απ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου που πλήττονται άμεσα. Μάλιστα αναφέρθηκε ακόμη και η διάθεση να υπάρξει ένα καράβι σε απόσταση μικρότερη των τριών μιλίων από το σημείο της καταστροφής των τοξικών ουσιών, το οποίο θα κάνει συνεχώς μετρήσεις σε δείγματα νερού και θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας. Ενας ακτιβισμός με περιεχόμενο και νόημα.
Μία άλλη πρόταση αφορά στον συντονισμό Περιφερειών ή μεγάλων Δήμων της Μεσογείου για να ξεπεράσουμε μία παγκρήτια κινητοποίηση και να αναζητήσουν οι λαοί της Μεσογείου από κοινού λύση. Κατεγράφη επίσης η διάθεση να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα (μεταφρασμένη και σε άλλες γλώσσες) με στόχο την ενημέρωση και την κοινοποίηση των δράσεων.
Η Ενωση Γονέων πρότεινε να σταλούν οι εισηγήσεις αλλά και να γίνει πληροφόρηση γύρω από το θέμα στα σχολεία για να αναλάβει δράση και η μαθητική κοινότητα. Κάτι τέτοιο πρότειναν άλλοι/ες θα γινόταν εφικτό, αν καταγραφόταν οι εισηγήσεις και η ενημέρωση σε μία μπροσούρα που θα μοιράζεται χέρι με χέρι, ίσως σε ένα περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία της Αγοράς. Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία ενημερωτικού site σε σχέση με την υπόθεση των χημικών.
Στη βάση όλων αυτών συμφωνήσαμε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η αντίδραση των λαών της Μεσογείου, ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα. Ειδικά για την περιοχή μας, που οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».
Στη συνάντηση συμμετείχαν: Συνεταιρισμός Γαία, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων, Rosa Nera, ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης – Αντιπεριφέρεια Χανίων, Ενωση Γονέων Χανίων, Πρωτοβουλία Αντίστασης, Οικολόγοι Πράσινοι, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, Terra Verde – Συλλογικότητα για το αλληλέγγυο εμπόριο, το Καραβάνι, Δήμος Σφακίων, Δήμος Πλατανιά, Δήμος Γαύδου, Μαχόμενοι Μηχανικοί, Ποδηλάτρεις, Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βιομηχανικών ΑΠΕ.
ΔΙΚΤΟ ΓΙΑ β-ΑΠΕ
Για το ίδιο θέμα το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Ενάντια στις Β-ΑΠΕ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «ολόκληρη η κοινωνία της Κρήτης τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθεί με αγωνία το “σίριαλ” της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, κάπου μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας, Λιβύης και Ελλάδας. Τα χημικά όπλα που αφαίρεσαν χιλιάδες ζωές στη Συρία, θα συνεχίσουν και τώρα, κατά τον “αφοπλισμό” τους, να επιτελούν το καταστροφικό τους έργο, αυτή τη φορά στο περιβάλλον».
Ακόμα επισημαίνει ότι «οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτής που φτάνουν μέχρι τον κάτοικο της Κρήτης είναι ασαφείς, αμφισβητούμενες, αλληλοσυγκρουόμενες: Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα για την ποσότητα και το είδος των χημικών, αν το αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο MV – Cape Ray είναι κατάλληλο για μία τέτοια διαδικασία, αν τα 1,5 ως και 6 εκατομμύρια γαλόνια τοξικά απόβλητα που θα προκύψουν από την υδρόλυση θα μεταφερθούν στην ξηρά σε κάποια ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα ή σε κλιβάνους εργοστασίων ή αν θα ριχθούν στη θάλασσα. Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, γιατί αρνήθηκαν να προβούν σ’ αυτή τη διαδικασία χώρες που κατέχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία όπως η Γαλλία και η Γερμανία κ.ά».
Καταλήγοντας σημειώνει: «Αυτό που ωστόσο γνωρίζουμε καλά και αναγνωρίζουμε για άλλη μία φορά εδώ στην Κρήτη είναι η απαξίωση του πολίτη και του δικαιώματός του να ενημερώνεται εγκαίρως και να συμμετέχει στη λήψη σοβαρών αποφάσεων που αφορούν τον τόπο, την υγεία, την ποιότητα ζωής του. Αυτό που συνειδητοποιούμε για άλλη μία φορά είναι η παντελής έλλειψη πολιτικής θέλησης των ιθυνόντων, η αδυναμία να πουν ένα μεγάλο “ΟΧΙ” σε όσους υπαγορεύουν την υποβάθμιση της ζωής μας, το ξεπούλημα του τόπου μας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ
«Δεν έχει αρχίσει καμία διαδικασία υδρόλυσης», ήταν η διαβεβαίωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημητρίου Κούρκουλα σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε ο Ηρακλειώτης Βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, «αλλά είναι μία επιχείρηση σε εξέλιξη» τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι «κάναμε προσπάθεια να γίνει αλλού η υδρόλυση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν», ανακοίνωσε το Γραφείο του βουλευτή.
(Χανιώτικα νέα - 22/2/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kinitopiisis-gia-ta-chimika-tis-sirias/#ixzz2u66R9kcM 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου