Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Τα χημικά της Συρίας

Η υπόθεση της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο με την πειραματική διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω δικαιολογημένα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Το πλοίο “Cape Ray” αναμένεται στη Μεσόγειο στις 11 Φεβρουαρίου για να παραλάβει το τοξικό φορτίο από το λιμάνι της Ιταλίας και να ακολουθήσει η επιχείρηση καταστροφής των χημικών.
Οι Η.Π.Α. όσο και ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Οπλων (OPCW) μπορεί να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα προκληθεί κανένας κίνδυνος για τη θάλασσα και το περιβάλλον, αλλά οι πολίτες της Μεσογείου δικαιολογημένα εκφράζουν φόβους για την επιχείρηση αυτή.
Ακόμα και μία πιθανότητα απειροελάχιστη να υπάρχει για πρόκληση ατυχήματος, αντιλαμβάνεται κανείς τις επιπτώσεις όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον της Μεσογείου, αλλά και στους κατοίκους και επαγγελματίες των χωρών και των νησιών της περιοχής.
Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος στο θέμα αυτό.
Στο κάτω – κάτω γιατί επελέγη η Μεσόγειος για τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών της Συρίας μέσω της υδρόλυσης; Ποιος ερωτήθηκε; Ποιος συμφώνησε;
Από πού κι ως πού η Μεσόγειος θα γίνει πειραματόζωο χημικών;
Μπορεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη, να δήλωσε βέβαιος «ότι κανενός είδους κατάλοιπο της διαδικασίας δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο ή στο έδαφος. Τα κατάλοιπα θα αποτεθούν μακριά από τη Μεσόγειο, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τόπος». Αλλά ορθώς ο βουλευτής στη δευτερολογία του απάντησε ότι το θέμα δεν είναι λήξαν καθώς το ζητούμενο είναι να μη γίνει στη Μεσόγειο η διαδικασία της εν πλω καταστροφής, έστω κι αν τα κατάλοιπα μεταφερθούν αλλού.
Το ευτύχημα θα είναι να αλλάξουν τα σχέδια και τα χημικά να μην καταστραφούν εν πλω στη Μεσόγειο.
Αλλά ακόμα κι αν τελικώς γίνει η διαδικασία στη Μεσόγειο οφείλουν τα κράτη και οι περιφέρειες να στείλουν ανεξάρτητους παρατηρητές – ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι να παρακολουθήσουν κάθε λεπτομέρεια της επιχείρησης αυτής.
Επιτέλους, σε τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει να έχουν λόγο και οι κοντινές χώρες και περιφέρειες και όχι μόνο οι “μεγάλες δυνάμεις”.
Γ. ΛΥΒ.
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-chimika-tis-sirias/#ixzz2skXbLo4N

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου