Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Περιφρονούν ακόμα και το ΕΣΡ για το Euronews

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο παραλογισμός που διέπει ακόμη και σήμερα τη σκέψη των κυβερνώντων διαφαίνεται σε κάθε τομέα και δη και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη παροχή και των ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών! Δεν είναι μόνο το θέμα της ΕΡΤ, η οποία λειτουργεί μέσα από τις ενέργειες των ανθρώπων της που από μόνοι τους στέλνουν το σήμα του «τσοπανάκου» διά των βραχέων κυμάτων σε όλη την υφήλιο. Είναι και το ζήτημα του ευρωπαϊκού καναλιού Euronews, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η ΕΡΤ αλλά, με κυβερνητικές αποφάσεις, η ελεύθερη επίγεια αναμετάδοσή του διακόπηκε την ημέρα που ξεκίνησε η μετάδοση του προγράμματός του στην ελληνική γλώσσα!
Το παράλογο αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα παρά τις περί του αντιθέτου δικαστικές αποφάσεις και στην ψηφιακή συχνότητα του Euronews αναμεταδίδεται ανά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα της «Δ.Τ.»!
Ηταν στις 18 Δεκεμβρίου 2012, δηλαδή πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν το Euronews άρχισε να μιλά ελληνικά αλλά μόνο στη Nova και σε όσους διαθέτουν δορυφορικό δέκτη. Γιατί την ημέρα εκείνη διακόπηκε αιφνιδίως η επίγεια αναμετάδοσή του.
Το Euronews προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ενάντια στην απόφαση αυτή και την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποφάνθηκε ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να επαναφέρει την αγγλική και τη γαλλική έκδοση του καναλιού. Ετσι όπως μεταδόθηκε, η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει την αγγλική και τη γαλλική έκδοση του Euronews και να επιτρέψει την ελληνική, για την οποία έχει ήδη γνωμοδοτήσει η Αρχή.
Σύμφωνα με την απόφαση, η διακοπή μετάδοσης του Euronews από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παραβιάζει την πολυμορφία της ενημέρωσης και κατά συνέπεια η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει την ξενόγλωσση έκδοση του Euronews.
Τον Απρίλιο του 2013 με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο η γαλλική εφημερίδα «Le Nouvel Observateur» σχολίασε τις εξελίξεις που αφορούν την εκπομπή της ελληνόφωνης υπηρεσίας του διεθνούς ειδησεογραφικού καναλιού Euronews.
Το δημοσίευμα αναδημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα του Euronews στην ελληνική γλώσσα και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://gr.euronews.com/2013/04/15/euronews-messed-up-in-the-greek-bureaucracy/
Στο άρθρο του δημοσιογράφου Βενσάν Μονιέρ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, το ειδησεογραφικό κανάλι, με διεθνή σύνθεση μετόχων αλλά γαλλικού δικαίου, είναι αποκλεισμένο από την επίγεια τηλεόραση στην Αθήνα. Πρόκειται για μία αλλόκοτη κατάσταση για την οποία καταναλώνεται πολύ μελάνι στη χώρα, αφού ο Τύπος θεωρεί ότι αυτή η υπόθεση είναι ακόμη ένα δείγμα της κακής λειτουργίας του κράτους».
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «από τον Ιούνιο του 2012, σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Η τελευταία φημολογείται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τα μεγάλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και δεν είναι ιδιαίτερα θερμή στην είσοδο ξένων ομίλων στα ελληνικά πράγματα».
Τι συμβαίνει σήμερα: Οι Ελληνες τηλεθεατές δεν έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη λήψη του Euronews, από την ψηφιακή συχνότητα του οποίου μεταδίδεται ανά την Ελλάδα η «Δ.Τ.». Η επιμονή των αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης να περιφρονούν ακόμα και το ΕΣΡ είναι τουλάχιστον ύποπτη. Να περιμένει κανείς κάτι να αλλάξει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου