Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Τα Χανιά τίμησαν τους νεκρούς της αποφράδας μέρας

Πτώση αεροσκάφους Ολυμπιακής στο όρος «Κερατέα» (1969)«Μαύρη μέρα» η 8η Δεκεμβρίου για τα Χανιά, καθώς δύο μεγάλες τραγωδίες συγκλόνισαν την πόλη, τέτοια μέρα, το 1966 και το 1969. Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειο» στη θάλασσα της Φαλκονέρας και 44 χρόνια από την πτώση αεροπλάνου της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Ορος «Κερατέα». Η 8η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά, καθώς αυτή την ημέρα, στις δύο τραγωδίες, βρήκαν τραγικό θάνατο συνολικά 331 άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χθες το πρωί στη μνήμη του Αγίου Παταπίου στο εκκλησάκι του στην αυλή του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών του ναυαγίου και του αεροπορικού δυστυχήματος πριν από περίπου μισόν αιώνα. Στη συνέχεια, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, παρουσία συγγενών των θυμάτων και επιζώντων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στην πλατεία «Ταλώ» στο παλιό λιμάνι για το ναυάγιο του Ηρακλείου μνημονεύοντας και τους νεκρούς του αεροπορικού δυστυχήματος. Δηλώσεις έκαναν και δύο από τους 47 επιζώντες του ναυαγίου, ο Κωνσταντίνος Μπιρικάκης με τον Ιάκωβο Αντωνογιωργάκη, περιγράφοντας τη θλιβερή εκείνη νύχτα που στάθηκαν τυχεροί μαζί με άλλους που έπεσαν όπως κι αυτοί στη θάλασσα και να σωθούν. «Οταν έπεσα στα παγωμένα νερά σκέφτηκα τη μάνα μου και την αδερφή μου πώς θα αντιμετώπιζαν το θάνατό μου. Στάθηκα, όμως, τυχερός και σώθηκα...», είπε ο κ. Μπιρικάκης. 
Ο Ιάκωβος Αντωνογιωργάκης είπε ότι «είχαμε την τύχη να περάσουμε τούτον εδώ τον... κάβο. Κοιμόμασταν στην ίδια καμπίνα με τον Κώστα και ξυπνήσαμε από το θόρυβο. Γινόταν πανδαιμόνιο αλλά προλάβαμε και βγήκαμε στο κατάστρωμα. Πέσαμε στη θάλασσα χωρίς σωσίβια και σωθήκαμε παρά τη μεγάλη και πολύωρη ταλαιπωρία μας στα αγριεμένα νερά της Φαλκονέρας. Δοξάζουμε τον Θεό».
Η συνέχεια για το ναυάγιο δόθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Ιδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στη Χαλέπα, ως φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια με την παρουσίαση του βιβλίου με συγγραφέα τον Γεώργιο Τρανταλίδη, δικηγόρο Αθηνών.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Τομέα Πολιτισμού του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και συντόνιζε η κ. Ρόζα Μοτάκη, δικηγόρος.
(Ελευθεροτυπία - 9/12/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/12/2013&id=403362

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου