Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

"Πληγές" από τις βροχές σε περιοχές του Νομού Χανίων

Ο χειμώνας έκανε έντονη την παρουσία του στις βόρειες περιοχές του Νομού Χανίων με την Κίσαμο να μετρά πληγές. Προβλήματα προκλήθηκαν όμως και στον Σταυρό Ακρωτηρίου.
Οι ισχυροί άνεμοι και οι καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες και καταστροφές σε τέσσερις υπόγειες κατοικίες και δεκάδες άλλα υπόγεια σπιτιών, καθώς υπερχείλησε ο ποταμός στην τοποθεσία Πλάκα του Καστελίου. Επίσης, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο.
ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Χθες επίσης, όπως ανακοίνωσε η ΑΝΕΚ, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα δρομολόγια των πλοίων Ε/Γ -Ο/Γ “Ελυρος” και “Λατώ” στην δρομολογιακή γραμμή Πειραιάς – Χανιά παρέμειναν ανεκτέλεστα. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν τα πλοία θα συνεχίσουν τα εγκεκριμένα δρομολόγιά τους σήμερα Τετάρτη στις 9 το βράδυ. Χθες, επίσης η πρωινή πτήση της Aegean προσγειώθηκε στο Ηράκλειο αντί για τα Χανιά λόγω του αέρα και η μεσημεριανή προσγειώθηκε στα Χανιά αντί για το Ηράκλειο.
Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Οπως είπε χθες το απόγευμα στα “Χανιώτικα νέα” ο μετεωρολόγος Μαν. Λέκκας, η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη σ’ όλη την Κρήτη και κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού με έντονα φαινόμενα κατά τόπους, γι’ αυτό και πρέπει να είναι προσεκτικοί οι πολίτες. Οι βοριάδες θα κυμανθούν τις πρωινές ώρες σε 7 – 8 μποφόρ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να εξασθενήσουν στα 6 – 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα με την ελάχιστη κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου και τη μέγιστη γύρω στους 12 – 13 βαθμούς. Στα ορεινά, με υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις.
Ο καιρός αναμένεται να αρχίσει να βελτιώνεται από το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης σταδιακά και την Παρασκευή να σημειωθεί ηλιοφάνεια.
Η Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοίνωσε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο Νομό μας, θα πρέπει οι κάτοικοι και οι πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται σε όλο το  επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο του Δήμου Κισάμου λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων.
Ο δρόμος από Καλουδιανά προς Καστέλι (παλαιά εθνική) που διέρχεται ο Κακοπέρατος ποταμός είναι κλειστός και η διαδρομή  θα γίνεται από  το νέο οδικό δίκτυο.
Η επικοινωνία με το Καστέλι θα γίνεται μόνο από την Νέα Εθνική οδό με πολύ προσοχή.
Επίσης εφιστά την προσοχή στους πολίτες:
• Να μην διασχίζουν χειμάρρους πεζή ή με το αυτοκίνητό τους.
• Να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους, αν ακινητοποιηθεί και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
• Να μένουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
• Να μην πλησιάζουν σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
• Να αποφεύγουν τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές που μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ. κάτω από μπαλκόνια που μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα).
ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΧΑΝΙΩΝ
Προβλήματα καταγράφονται και στην πόλη των Χανίων τόσο από τους ανέμους όσο και από τη βροχόπτωση. Πλημμύρισαν αμπελώνες στον Σταυρό όπως και δρόμοι, ενώ νερά μπήκαν και σε οικίες του οικισμού. Στην περιοχή κατέφθασαν από νωρίς χτες το πρωί συνεργείο του δήμου Χανίων με φορτηγά και άμμο, εκσκαφέας, δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 5 άνδρες, που με αντλίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγάλουν τα νερά πρωτίστως από τα σπίτια που ήταν πλημμυρισμένα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΛΑΔΙΑ
Στο μεταξύ, από το Τμήμα Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων, με την ευκαιρία της έναρξης της κλαδευτικής περιόδου, υπενθυμίζεται ότι απαιτείται η μέγιστη προσοχή όλων των πολιτών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Σε όλους τους χώρους πρασίνου -ιδιωτικούς και δημόσιους-  και ιδιαίτερα όπου εκφύονται μεγάλα δένδρα να αποφεύγεται η προσέγγιση τους, όπως και  η στάθμευση πλησίον τους για λόγους ασφαλείας.
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Στο μεταξύ, ο Δήμος Πλατανιά συστήνει στους κατοίκους του να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και ειδικότερα κοντά σε δρόμους πλησίον ρεμάτων και ποταμών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή από τις πρωινές ώρες  (έντονη βροχόπτωση), τα οποία σύμφωνα με την πρόβλεψη από την Ε.Μ.Υ θα συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγησή τους  σε όλο το οδικό δίκτυο λόγω πιθανών κατολισθήσεων.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή τους μετακίνηση:
• Να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν τη μετακίνηση.
• Να τηρείτε τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
• Να οδηγείτε με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχετε καλύτερα το όχημά σας και να αφήνετε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορείτε να σταματήσετε με ασφάλεια.
• Να έχετε αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνεστε πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
• Να διατηρείτε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός σας πάντα καθαρούς.
• Να φοράτε πάντα ζώνες ασφαλείας.
• Να ελέγχετε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
• Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνεστε με τις υποδείξεις των τροχονόμων των Υπηρεσιών Τροχαίας και των αρμόδιων Αρχών.
•Σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνείτε με το 100 (ΕΛ.ΑΣ), το 199 (Π.Σ.), το 166 (Ε.Κ.Α.Β.), τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και με τις αρμόδιες αρχές.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 4/12/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pliges-apo-tis-vroches/#ixzz2mVpzaDmO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου