Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

Εσωσε το σπίτι του δανειολήπτης στα Χανιά

Τη μοναδική του κατοικία έσωσε πρώην δημόσιος υπάλληλος και παράλληλα ρύθμισε το χρέος του με την υπ’ αριθμ. 579/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων.
Το Δικαστήριο δικαίωσε τον χρεωμένο πρώην δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος ξέφυγε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από τα “νύχια” της μοναδικής πιστώτριας Τράπεζας, η οποία προσπάθησε να προβάλει ως μη νόμιμη την αίτηση του δανειολήπτη, ζητώντας την απόρριψή της από το Δικαστήριο, με την αιτιολογία ότι ο δανεισμός και η ανάληψη του ποσού έγινε στον χρονικό ορίζοντα εντός του ίδιου έτους, που κατατέθηκε η αίτηση από τον δανειολήπτη για τη ρύθμιση  στο Ειρηνοδικείο.
Η αιτιολογία όμως αυτή κρίθηκε από το Δικαστήριο αβάσιμη καθώς, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, απεδείχθη ότι η σύμβαση του δανείου καταρτίστηκε το έτος 2001 και αφορούσε μεταφορά υπολοίπου  ποσού στην ίδια την πιστώτρια Τράπεζα και όχι νέα ανάληψη.
Επί της απόφασης: Η οφειλή του δανειολήπτη ανέρχεται σε 29.652,48 ευρώ σε μία και μοναδική Τράπεζα. Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας ο δανειολήπτης τυγχάνει να είναι μέλος, χειρίστηκε το θέμα τόσο στην εξωδικαστική διαδικασία, καταθέτοντας αίτηση με σχέδιο στην ίδια την Τράπεζα αιτώντας να γίνει αποδεχτό,  σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη, σχέδιο που από την Τράπεζα δεν έγινε δεκτό.
Στη συνέχεια, η Ενωση, αφού βεβαίωσε την αποτυχία επίτευξης της εξωδικαστικής διαδικασίας, ο δανειολήπτης  ακολουθώντας τη συμβουλευτική, αλλά και τη νομική, στήριξη συνεργαζόμενου δικηγόρου των Χανίων, κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων, ως επόμενο νομοθετημένο βήμα του ν. 3869/2010 του γνωστού ως ν. Κατσέλη.
Οπως επισημαίνει η Ενωση πρόκειται για δανειολήπτη, πρώην υπάλληλο του Δημοσίου, με πολλαπλά προβλήματα υγείας, με σύζυγο μη εργαζόμενη, είναι πατέρας δύο ενηλίκων τέκνων, περιουσιακά στοιχεία ο ίδιος διαθέτει πέραν από την κύρια κατοικία και δύο αγροτεμάχια τα οποία κατά την κρίση του Δικαστηρίου δεν κρίθηκαν πρόσφορα προς εκποίηση καθώς δεν πρόκειται να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον. Επίσης η σύζυγός του έχει την επικαρπία κατά ποσοστό 100% ενός διαμερίσματος 77,75 τ.μ. στα Χανιά.
Επί των παραπάνω αναφερομένων το Ειρηνοδικείο Χανίων αποφάσισε να ρυθμίσει τα χρέη του δανειολήπτη με σκοπό την απαλλαγή του, αφού τηρηθούν οι όροι της ρύθμισης, εξαιρουμένης της εκποίησης του ακινήτου που αποτελεί την κύρια κατοικία του.
Ειδικότερα με την υπ’ αριθμ. 579/2013 απόφαση το Ειρηνοδικείο Χανίων:
• Ρυθμίζει τα χρέη του δανειολήπτη, με μηνιαίες καταβολές επί μια τετραετία ποσού εκάστης 300 ευρώ.
• Εξαιρεί της εκποίησης το ακίνητο (διαμέρισμα επί οικοδομής εμβαδού 103,53 τ.μ.), αλλά και τα αγροτεμάχια που έχει την κυριότητα.
• Χορηγεί περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών για τη διάσωση της κατοικίας.
• Επιβάλλει στον δανειολήπτη την υποχρέωση να καταβάλει για έξι έτη (72 μήνες)  από 211,84 ευρώ τον μήνα.
Για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης «θεωρείται άλλη μια επιτυχής ρύθμιση χρέους με δικαστική απόφαση κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν. Κατσέλη, ακόμα θεωρείται άλλη μια ανάσα, άλλη μια ελπίδα, για δοκιμαζόμενο από την κρίση καταναλωτή».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/12/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου