Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η κραυγή των αγροτών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οι εργάτες της γης, δηλαδή οι αγρότες, κάνουν σήμερα Παρασκευή απόβαση στην Αθήνα. Θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα ζητώντας το αυτονόητο: την προστασία του εισοδήματός τους και της γης τους και όχι τον αφανισμό τους μέσα από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
Το μήνυμα που θα στείλουν οι αγρότες πρέπει όχι απλώς να το λάβουν αλλά και να το μετουσιώσουν σε πράξεις οι κυβερνώντες.
Οι θεματοφυλάκες της υπαίθρου, οι καλλιεργητές της γης, οι οποίοι με ήλιο και βροχή, χειμώνα και καλοκαίρι, βρίσκονται κοντά στον καταναλωτή, έχουν απόλυτο δίκιο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλευρό τους βρίσκονται όχι μόνο κοινωνικοί, αλλά και θεσμικοί φορείς. Οσοι ζουν κοντά τους γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους.
Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ανακοίνωσε χθες ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών για τη μη φορολόγηση της αγροτικής γης και θα εκπροσωπηθεί στην αυριανή συγκέντρωσή τους έξω από τη Βουλή στην πλ. Συντάγματος από την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Θεανώ Βρέντζου και τον περιφερειακό σύμβουλο Μανόλη Χνάρη.
Μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών και είχε εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στη συνεδρίασή του στις 31 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο καλώντας την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αποσύρουν το σχέδιο νόμου.
Τονίζει δε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ισοπεδώνει την ακίνητη περιουσία, την οποία φορολογεί από το πρώτο τετραγωνικό ευνοώντας τις μεγάλες ιδιοκτησίες.
Και αυτό τη στιγμή που ο πρωτογενής τομέας «αποτελεί, μαζί με τον Τουρισμό, τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης και της χώρας, έτσι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων λειτουργεί ως αντικίνητρο και δεν υπηρετεί το στόχο αυτό».
Γι' αυτό και το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι μόνο καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν «να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αποσύρουν το σχέδιο νόμου γιατί δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των δανειστών».
Πότε, επιτέλους, οι κυβερνώντες θα ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, από την οποία το χάσμα που τους χωρίζει μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται;
(Ελευθεροτυπία - 20/12/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=405789

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου