Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

'Η αλλάζουν ή βουλιάζουμε

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία -και όχι μόνο- αποτυπώνεται στα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με αυτά, ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας και κατά μέσον όρο ένας στους τέσσερις πολίτες στην Ευρώπη θεωρείται φτωχός, είτε στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά. Στη χώρα μας, επίσης, ένας στους τέσσερις ζει χωρίς κρέας και θέρμανση.
Σύμφωνα, πάντα, με τη Eurostat, στην Ελλάδα σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,5% του πληθυσμού (17% μέσος όρος Ε.Ε.), σε συνθήκες ένδειας το 19,5% (9,9% μέσος όρος Ε.Ε.), ενώ το 14,1% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά» (10,1% μέσος όρος Ε.Ε.).
Φυσικά, όλα αυτά τα βλέπουμε καθημερινά στους συνανθρώπους μας, σε φίλους, γνωστούς και αγνώστους.
Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν το κοινό αυτό «μυστικό». Την πραγματικότητα που δεν... βλέπουν αρκετοί πολιτικοί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Ολοι αυτοί που επιμένουν σε μέτρα τα οποία εξαθλιώνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία. Και που, σε τελική ανάλυση, σπέρνουν ανέμους για να θερίσουν θύελλες.
Αύριο θα μας μιλήσουν πάλι για πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά τι να το κάνει κανείς το «πρωτογενές πλεόνασμα» όταν τα έχει χάσει όλα ή σχεδόν όλα;
Πότε θα μας μιλήσουν για αυξήσεις μισθών και θέσεων εργασίας; Πότε θα φροντίσουν για ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας που σήμερα δεν υπάρχει; Πότε θα αγκαλιάσουν τόσο τους συνταξιούχους όσο και τους νέους ανθρώπους, η ζωή των οποίων καθημερινά επιδεινώνεται;
Ο κόσμος δικαιολογημένα έχει βγει στους δρόμους ζητώντας τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του που η πολιτεία, ηθικά τουλάχιστον, είναι υποχρεωμένη να του τα παρέχει αντί να του τα καταργεί. Τώρα, τα απανωτά μέτρα μετατρέπονται σε θηλιά που πνίγει την κοινωνία.
Η αλλαγή πολιτικής είναι όχι μόνο αναγκαία, μα και επιβάλλεται από τα δεδομένα. Η πολιτεία έχει, επιτέλους, υποχρέωση να υπηρετεί και όχι να αποδομεί την κοινωνία.
(Ελευθεροτυπία - 6/12/2013)
link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=402857

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου