Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ενα διαχρονικό έργο από το ΔΗΠΕΘΕΚ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οταν ένας άνθρωπος που έχει οικονομική ανάγκη καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε έναν φτωχό πλην τίμιο γαμπρό ή σε έναν πλούσιο αλλά κακό, τι τελικά θα προτιμήσει; Το ερώτημα, μάλλον, είναι διαχρονικό.
Οπως και η νέα παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ) που το αναδεικνύει. Ο λόγος για το έργο που σπουδαίου Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (5 Ιουνίου 1898-19 Αυγούστου 1936) «Δον Κριστομπαλ-Δόνα Ροζίτα» που έκανε πρεμιέρα στην αίθουσα του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων την περασμένη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.
Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και αποτελεί μια ακόμη καλή στιγμή του ΔΗΠΕΘΕΚ. Ο πατέρας της Ροζίτας έχει χάσει όλα του τα χρήματα και θέλει να τα ξαναποκτήσει παντρεύοντας την κόρη του με τον Δον Κριστομπίτα, άνθρωπο βίαιο, βάρβαρο, γελοίο πλην πλούσιο, ενώ εκείνη αγαπά τον Κοκολίκο που είναι φτωχός πλην τίμιος!
Οπως σημειώνει το ΔΗΠΕΘΕΚ, η παράσταση συνδυάζει λόγο, μελοποιημένη ποίηση του Λόρκα, εικόνες, φως και χορό, συνθέτοντας έτσι μια «μίμηση πράξεως» γεμάτη από το αδιαίρετο στοιχείο της ζωής, το γέλιο και το κλάμα.
Η παράσταση, σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία Ανθής Βασιλοπούλου, μας άφησε πράγματι καλές εντυπώσεις.
Οι ηθοποιοί: Μάρα Βλαχάκη (Ροζίτα-Παλληκάρι-Κούκλα), Δημήτρης Δρόσος, (Πατέρας-Τσαγκάρης-Ταβερνιάρης), Γιάννης Κουκουράκης (Κοκολίκος-Φίγκαρο),
Κωνσταντίνος Κυριακού (Κουνούπης-Υπηρέτης-Κουρίτο), Λάμπρος Παπαγεωργίου (Κριστομπίτα-Θαμώνας ταβέρνας), υποδύονται με επιτυχία τους ρόλους τους. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Ωραία τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά, η μουσική του Γιώργου Κομπογιάννη αλλά και η απόδοση των τραγουδιών και των χορογραφιών της Ειρήνης Κυρμιζάκη από τους ηθοποιούς. Εξαιρετικές οι φωνές της Μάρας Βλαχάκη, αλλά και των άλλων ηθοποιών στο μουσικό μέρος της παράστασης (κοστούμια: Ξανθή Κόντου).
Η μιάμιση ώρα της παράστασης κυλά ευχάριστα. Αξίζει να τη δουν παιδιά μα και μεγάλοι.
Οι επόμενες παραστάσεις είναι:
Παραστάσεις δίδονται κάθε Παρασκευή στις 9 μ.μ. και Σάββατο στις 8 μ.μ.
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ., Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ., Κυριακή 4/12 στις 11 το πρωί και επίσης Παρασκευή 9/12 στις 9 μ.μ., Σάββατο 10/12 στις 8 μ.μ., Παρασκευή 16/12 στις 9 μ.μ. και Κυριακή 18/12 στις 11 π.μ..
(Χανιώτικα νέα - 29/11/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/83848-ena-diaxroniko-ergo/

1 σχόλιο: