Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ποιος μοιράζει;

Γράφει ο ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣ*
«Η τράπουλα μπερδεύτηκε». Αυτή είναι μια έκφραση που συνήθως περιγράφει την έκπληξη που δημιουργείται από αιφνίδιες πολιτικές κινήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της αναγγελίας δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός της χώρας όχι μόνο μπέρδεψε την τράπουλα αλλά φαίνεται πως αποφάσισε να αλλάξει τελείως και το παιχνίδι.
Στις 26 Οκτωβρίου η Ευρώπη κατέληξε σε απόφαση για την «πιθανή» λύση του προβλήματος χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και του πραγματικού προβλήματος που είναι η αναχαίτιση της διασποράς της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η απόφαση αυτή είναι προς το παρόν θεωρητική, αφού οι υπεύθυνοι για τη σύνταξη και καταγραφή της οριστικής απόφασης θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους λίγο πριν από το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής, στην πραγματικότητα μέχρι χθες το απόγευμα, η κυβέρνηση έδειχνε να επικροτεί τη συμφωνία, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κρατούσε αρνητική στάση. Θέμα πρώτο: Γιατί αφού η κυβέρνηση φάνταζε τόσο σίγουρη για τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας, αναθέτει τώρα την επικύρωσή της στους πολίτες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν την επιστημονική δυνατότητα να εξετάσουν όλες τις πτυχές της; Θέμα δεύτερο: Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση που μέχρι χθες κρατούσε σθεναρή στάση εναντίον της συμφωνίας, τώρα αναφωνεί με περίσσεια αγωνία για το ότι με το δημοψήφισμα διακυβεύεται το ευρωπαικό μέλλον της χώρας; Θέμα τρίτο: Πώς μπορούμε να πάρουμε σαφή θέση για ένα δημοψήφισμα, το ερώτημα του οποίου παραμένει άγνωστο; Θέμα τέταρτο: Μήπως τα πράγματα είναι πιο απλά αν και μόνο με ψυχραιμία καταγραφούν όλες οι πιθανές αντιδράσεις στην τρέχουσα εξέλιξη;
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν τη δυνατότητα, έστω και οριακά, να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Από την άλλη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν, στο σύνολό τους. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι η πιθανότητα να συμβεί το δεύτερο, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Και με τις δύο αυτές πολιτικές πράξεις αποφεύγεται το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές είναι έτσι κι αλλιώς σταθερό ζητούμενο όχι μόνο των βουλευτών της ΝΔ αλλά και ικανής μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το συνταγματικό δικαίωμα να παραιτηθεί και με τον τρόπο αυτόν, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι πρόωρες εκλογές. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας δείχνει ότι επιλέγει να κρατά σαφείς αποστάσεις από το ενδεχόμενο εκλογών. Ίσως γιατί γνωρίζει εκ των προτέρων το αρνητικό για το κόμμα του αποτέλεσμα ή γιατί είναι σίγουρος ότι το πιθανό ΝΑΙ των πολιτών στη νέα δανειακή σύμβαση θα του δώσει το πολιτικό οξυγόνο και τον χρόνο να συνεχίσει το έργο της κυβέρνησής του.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας που δείχνει να αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το ιστορικό μεταίχμιο στο οποίο βρίσκεται, συνεχίζει να προτείνει στους πολίτες της χώρας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι στις εξελίξεις. Ποια είναι όμως η νηφαλιότητα που δείχνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί που άρχισαν από χθες το βράδυ κιόλας να κατασπαράσσουν τις κομματικές τους σάρκες συμμετέχοντες σε πολύβοες τηλεοπτικές συνευρέσεις; Ποια η νηφαλιότητα προβεβλημένων δημοσιογράφων όταν δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα μίνιμουμ ήρεμου πολιτικού διαλόγου στις εκπομπές τους;
Την απάντηση φαίνεται ότι δίνει πάλι ο λαός. Που εδώ και 2 χρόνια παρ’ όλες τις αντιξοότητες κρατά στην πλειοψηφία του ψύχραιμη στάση, καταφεύγοντας σε ήπιες ως επί το πλείστον κοινωνικές αντιδράσεις. Από χθες φαίνεται επιβεβλημένο, όσο ποτέ άλλοτε, οι πολίτες αυτής της χώρας να παραδώσουν ένα ακόμα μάθημα υψηλής δημοκρατικής αισθητικής. Απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα, η κατάρρευση του οποίου όχι απλά υπονοείται αλλά εμφανίζεται και ως η μοναδική διέξοδος, οι πολίτες αυτής της χώρας δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και κανέναν.
Η πολιτική τσίχλα που λέει ότι η «Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» έχασε πια τόσο πολύ τη γεύση της, ώστε το μόνο που απομένει είναι ο λαός να τη φτύσει στο πρόσωπο όλων όσων την χρησιμοποιούν, χωρίς να την πιστεύουν. Ίσως μάλιστα ήρθε ο καιρός και για την παράφρασή της: 'Την πορεία του ελληνικού λαού δεν μπόρεσαν ποτέ να ανακόψουν ούτε τα ντόπια ούτε πολύ περισσότερο τα «εισαγώμενα» αδιέξοδα'.
*ankaz2011@hotmail.com
(Αναδημοσίευση από "Χανιώτικα νέα" - 3/11/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου