Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Παλιά πόλη και Unesco

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Ταξίδι» σε μιαν άλλη εποχή, αποτελεί ο περίπατος στην παλιά πόλη των Χανίων, ειδικά τούτη την εποχή. Οταν υπάρχει ερημιά. Και το παρελθόν δένει με έναν περίεργο μα και αρμονικό τρόπο με το σήμερα.
Με μνημεία που στέκονται περήφανα στον χρόνο σε αυτό το μέρος, που αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών. Με την περιήγηση στα στενά του Τοπανά και της Σπλάντζιας, να αποτελεί αφορμή για περίσκεψη και περισυλλογή.  Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι αρκετοί πολίτες επέλεξαν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι Χανίων επειδή τους μάγεψε η παλιά πόλη, που σαν μαγνήτης κόλλησε στον σβέρκο τους. Αλλά και το γεγονός ότι στο παλιό λιμάνι μεγάλωσαν, μεγαλώνουν και βγαίνουν για τη διασκέδασή τους γενιές Χανιωτών. Και σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν, ευτυχώς, η παλιά πόλη σε έναν μεγάλο βαθμό -όχι όμως καθολικό- επιμένει να υπάρχει και να θυμίζει.
Τώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ανάδειξης σημαντικών μνημείων της παλιάς πόλης και του λιμανιού στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εργασίες αφορούν το Γιαλί Τζαμί, το φρούριο Φιρκά και άλλα μνημεία. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για την πλακόστρωση της πλατείας που δημιουργήθηκε μετά την κατεδάφιση του τέως Λιμενικού Περιπτέρου. Αυτές οι εργασίες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για επαναφορά της συζήτησης περί UNESCO. Το θέμα είχε τεθεί πρώτη φορά από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είχαν ξεκινήσει συζητήσεις επί συζητήσεων για το πώς και πότε θα μπορούσε η παλιά πόλη να ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Γιατί; Τι της λείπει; Τι άλλες αλλαγές πρέπει να γίνουν; Και όταν, μάλιστα, τα γενικότερα οφέλη θα είναι τεράστια.
Χρέος όλων, φορέων, πολιτών αλλά και όσων δραστηριοποιούνται στο λιμάνι και τα σοκάκια της, είναι να συμβάλουμε στην προστασία και στην ανάδειξή της. Ισως έτσι, κάποτε, το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα.
(Χανιώτικα νέα - 1/11/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/81464-entos-ektos-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου