Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"Εφυγε" ο Αγγελος Σκορδίλης - Ενας γνήσιος εκφραστής της ροκ

Αγγελος Σκορδίλης
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στις γειτονιές των αγγέλων ταξιδεύει από το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της ροκ στην Ελλάδα, ο Αγγελος Σκορδίλης, ο οποίος έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ σε όσους γνώριζαν τον ίδιο και το έργο του.
Ηταν όχι μόνον ένας εξαιρετικός κιθαρίστας, αλλά και ένας σημαντικός τροβαδούρος της ροκ μουσικής.
Η χρονιά που τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό ήταν το 1986. Τότε, είχε συνεργαστεί στην ταινία «Νοκ άουτ», όπου τραγούδησε το «Μην κλαις για μένα Ελλάδα» των Παύλου Τάσιου και Γιώργου Χατζηνάσιου. Στην ίδια δουλειά συνεργάστηκαν τότε και οι αείμνηστοι Παύλος Σιδηρόπουλος και Βλάσης Μπονάτσος.
Την ίδια χρόνια κυκλοφόρησε και ο δίσκος «Στον δρόμο για την Ιθάκη», ενάντια στα ναρκωτικά, όπου συμμετείχε με το τραγούδι του: «Φευγάτη».
Εξω από συμβάσεις και δεσμεύσεις, ευαίσθητος και ρομαντικός, ο Αγγελος Σκορδίλης ήταν γνήσιος εκφραστής πόθων και συναισθημάτων.
Ταξίδευε τους ακροατές του σε εξαίσιους ροκ ήχους, αποδίδοντας από κλασικά ροκ τραγούδια μέχρι ρεμπέτικα.
Τα οχτώ τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν τακτικός επισκέπτης των Χανίων στα οποία έδινε συναυλίες.
Ο τόπος στον οποίο γεννήθηκε στις 21-12-1959 είναι η Θεσσαλονίκη, στην οποία έζησε μέχρι τα 25 του χρόνια.
Σε βιογραφικό του σημείωμα σε πρώτο πρόσωπο ο ίδιος σημείωνε:
«Ξεκίνησα με κλασική κιθάρα στα 13 μου και στη συνέχεια έμαθα μόνος μου και άλλα όργανα, όπως μπάσο, φυσαρμόνικα, ντραμς και αργότερα και πιάνο.
Οι καταβολές μου και τα ακούσματα που με συγκίνησαν ήταν το ροκ της δεκαετίας του ’60, αλλά και το ρεμπέτικο. Γενικά, όμως, δεν απέρριπτα κανένα είδος μουσικής και κανένα δημιούργημα από αυτά που τουλάχιστον θεωρούσα ότι δεν είχαν ημερομηνία λήξης! Παρόλα αυτά από τα 15 μου χρόνια πάλεψα στο πάλκο της νύχτας, σε χώρους δυσανάλογους και των καταβολών και της ψυχής μου, που μπορώ όμως να πω ότι ήταν για μένα ένα μεγάλο σχολείο σε πολλά πράγματα πάνω στη μουσική, ακόμη και στην ίδια μου τη ζωή! Να σημειώσω και ότι εκείνο τον καιρό, 1974, όχι μόνο δεν υπήρχαν χώροι για να παρουσιάσουμε αυτό που θέλαμε (πλην των κυνοκομείων που προανέφερα, διά… τον άρτον τον επιούσιον), αλλά ούτε τα λεγόμενα προβάδικα και πολλές φορές οι πρόβες γίνονταν Φλεβάρη μήνα σε ταράτσες από νεόχτιστες οικοδομές με φωτιά για ζέσταμα και με… 'δανεικό' ρεύμα από την κολόνα της ΔΕΗ!
Τα γκρουπ εκείνου του καιρού που είχα στην πατρίδα μου ήταν οι 'Albatross', οι 'Οn the road band' και οι 'Burning slippers'. Κοντά στο 1983 τελειώνοντας τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και τις σπουδές μου στο Κρατικό Ωδείο Β. Ελλάδας (πτυχία: αρμονίας, αντίστιξης, ωδικής, φούγκας) συνεργάστηκα με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες ως κιθαρίστας και ενορχηστρωτής σε προγράμματα διαφόρων μαγαζιών της Θεσσαλονίκης (Καίτη Γκρέι, Τζίμης Μακούλης, Γ. Μητσάκης κ.ά.).
Το 1985 κατέβηκα μόνιμα στην Αθήνα και για ενάμισι χρόνο συνεργάστηκα ως κιθαρίστας με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιάννη Γιοκαρίνη, τους αδελφούς Κατσιμίχα, τον Σάκη Μπουλά και τον Γιάννη Μηλιώκα στις συναυλίες τους και στις δισκογραφικές τους δουλειές. Το 1986 ανοίγει η δισκογραφική αυλαία για μένα, όχι με προσωπικό δίσκο, αλλά με την υπέροχη εκείνη συνεργασία στο soundtrack της ταινίας 'Νοκ άουτ', όπου τραγούδησα το 'Μην κλαις για μένα Ελλάδα' των Παύλου Τάσιου και Γιώργου Χατζηνάσιου. Στην ίδια δουλειά συνεργάστηκαν τότε και οι αείμνηστοι Παύλος Σιδηρόπουλος και Βλάσης Μπονάτσος.
Στο τέλος του ’86 κυκλοφορεί και ο δίσκος 'Στον δρόμο για την Ιθάκη', πανελλήνια προσπάθεια κατά των ναρκωτικών, όπου συμμετείχα με το τραγούδι μου 'Φευγάτη' και στη συνέχεια ακολουθούν οι προσωπικοί δίσκοι:
Τι κούραση να ξεκουράζεσαι L.P. LYRA 1987.
Μηχανάρα μου κλεμμένη L.P.MINOS 1988.
Ονειροπόλος ακροβάτης L.P.LYRA 1990.
Πόλεμος για την Ειρήνη - Γενάρης 2001 - Μaxi single, δική μου εντελώς προσπάθεια για φιλανθρωπικό σκοπό με θέμα τα γεγονότα στον Περσικό. Κατά τον Μάρτη του 2001, με τη βοήθεια - παρέμβαση του ρ.σ. Ράδιο Θεσσαλονίκη και την προσθήκη του τραγουδιού 'Ελα μαζί μας', το maxi αυτό κυκλοφόρησε επίσημα για τον παραπάνω σκοπό!
4) Στην Ελλάδα κάτι φταίει L.P. LYRA 1992.
5) Εγώ είμαι αυτός… εσείς ποιοι είστε L.P. MOLONLAVE RECORDS 1994. Δίσκος που προκάλεσε δυο ακραία συναισθήματα: έντονη συμπάθεια και έντονη αντιπάθεια! Αιτία, το ένθετο που περιείχε.
Ολοι οι προαναφερθέντες δίσκοι είναι βινύλια και πια δύσκολα θα τους βρει κανείς.
Στη συνέχεια για περίπου μια δεκαετία μετακόμισα και έζησα με την οικογένειά μου στην Αίγινα.
Εκεί γνωρίστηκα με τη στιχουργό – συγγραφέα Βικτώρια Τράπαλη και παρέα φτιάξαμε πολλά τραγούδια που έχουν μέσα τους τη μυρωδιά των τοπίων του νησιού που είχαμε την τύχη να κατοικούμε! Στην παρέα μας προστέθηκαν αργότερα, η Γεωργία Δεληγιαννοπούλου και ο Μάνος Νεόφυτος. Οι τέσσερίς μας φτιάξαμε το γκρούπ 'ΕΤΑΙΡΟΙ' και το CD 'σημάδια' που ατυχώς κυκλοφόρησε αρχές του 1999 μόνο για τρεις βδομάδες! Η εταιρεία έκλεισε και εμείς το αποσύραμε από την αγορά κατά το συντομότερο! Μη θέλοντας να θυμάμαι τίποτα από εκείνο τον δίσκο και μετα από μεγάλη αποχή, ξανάφτιαξα σχεδόν εξ αρχής (μαζί και με κάποια άλλα) τα τραγούδια εκείνα και περίμενα τη στιγμή που δίκαια θα ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους!
Το 2003 εκδόθηκαν 5 από αυτά με το γενικό τίτλο 'Μόνα στολίδια'. Δίσκος συνεργασίας με την Ελένη Βιτάλη και τον παραγωγό και φίλο Μάνο Νεόφυτο.
Και τώρα 2006 κυκλοφόρησε το έκτο μου L.P. 'Διαδρομή', στίχοι Βικτώρια Τράπαλη με πολλών φίλων συμμετοχές, όπως Ελένη Βιτάλη, Σταύρος Λογαρίδης, Βασίλης Λέκκας, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, Νατάσα Πρωτοπαπαδάκη, Μάνος Νεόφυτος, Γιάννης Λυμπέρης. Είναι παραγωγή δική μου και του Μάνου Νεόφυτου και κυκλοφόρησε από την εταιρεία 'Καθρέφτης' του Μωυσή Ασέρ.
Tα τελευταία 5 χρόνια κατοικώ στον Πειραιά – Κερατσίνι, σε γειτονιά ανάλογη με αυτήν της Σταυρούπολης, όπου μεγάλωσα! Τις χειμωνιάτικες νύχτες παρουσιάζω τις δουλειές μου σε κάποια μπαράκια της Αθήνας, ενώ για 5 μήνες τον χρόνο περιοδεύω στην Κρήτη».
(Χανιώτικα νέα - 4/11/2011)


«Αφησε μουσική κληρονομιά σε όλους μας»
Στα Χανιά μετά από συναυλία, με τον Κώστα Ζουριδάκη, τον γιο του Δημήτρη Σκορδίλη και τον Σταμάτη Ζολινδάκη
Αγγελος Σκορδίλης. Ενας απίστευτος Ανθρωπος με τεράστια ψυχή, πάθος και ενέργεια σε ό,τι και αν έκανε!
Γνήσιος εκφραστής της παλιάς ροκ σχολής κάνοντας τις χαρές και τις λύπες τραγούδια!
Εξαιρετικός κιθαρίστας και μεγάλος Δάσκαλος της ζωής!
Με ήθος και αξιοπρέπεια έφυγε με το κεφάλι ψηλά αφήνοντας έργο και μουσική κληρονομιά σε όλους μας. Επέλεξε να μείνει στην αγαπημένη του πόλη τα Χανιά, ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και να παλέψει μέχρι τέλους με σύντροφο την μεγάλη του αγάπη... τη μουσική!
Είχα την τιμή να τον συνοδεύω στο μπάσο από το 2004 μέχρι το τέλος. Θα θυμάμαι πάντα την έκφρασή του στα live... το χιούμορ του... τα λογοπαίγνια του... τη γνώση του... την επιμονή του και το ταλέντο του που με μαεστρία κατάφερε και πέρασε στα παιδιά του!
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και rock’n’roll!
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΟΛΙΝΔΑΚΗΣ


«Ηταν όνειρό μου να μείνω στα Χανιά»

«Ηταν όνειρό μου να έρθω, να μείνω και να δημιουργήσω στα Χανιά», μας έλεγε ο Αγγελος Σκορδίλης σε συνέντευξή του το 2003. Από τότε ερχόταν κάθε καλοκαίρι και έμενε για μήνες. Στο παλιό λιμάνι κυκλοφορούσε, ενώ με τον γιο του Δημήτρη και τους Χανιώτες μουσικούς της ροκ, Σταμάτη Ζολινδάκη και Κώστα Ζουριδάκη, είχαν δημιουργήσει την μπάντα: M.P.R.R. Creta Gang. Μαζί είχαν εμφανιστεί φέτος στα Μάταλα, στην Παλαιόχωρα, στον Δράπανο Αποκορώνου και στην παλιά πόλη των Χανίων. Πέρυσι είχαν δώσει συναυλίες και στη Σούγια. Παλαιότερα ο Αγγελος Σκορδίλης είχε δώσει σειρά συναυλιών και σε μπαρ στο λιμάνι, όπως στον «Μύθο».

(Χανιώτικα νέα / 4/11/2011)

Link: http://www.haniotika-nea.gr/81744-efuge-enas-gnisios-ekfrastis-tis-rok/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου