Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Για την ύπαιθρο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κάποτε οι Ελληνες έφευγαν από τα χωριά τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αθήνα ή και στο εξωτερικό. Η ύπαιθρος άρχισε να ερημώνει και τα αστικά κέντρα να γεμίζουν. Η πρωτεύουσα της χώρας έφτασε να έχει, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, πληθυσμό 3.812.330 κατοίκους.
Οταν ξεκίνησε η κρίση το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. Αρκετοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης, αποφάσισαν να επιστρέψουν στα χωριά τους και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγος ο κόσμος ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του και σκέφτεται να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης.
Πώς, όμως, να γίνει αυτό μαζικά όταν λείπουν τα κίνητρα που το ίδιο το κράτος έπρεπε να παρέχει;
Δεν αρκούν τα προγράμματα για νέους αγρότες. Βασικό κίνητρο αποτελεί και η λειτουργία υπηρεσιών οι οποίες εξυπηρετούν τους ανθρώπους που δεν κατοικούν στις πόλεις.
Αντί, όμως να στηριχθούν αυτές οι υπηρεσίες, συγχωνεύονται με άλλες ή καταργούνται.
Ετσι, ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι, οι «θεματοφύλακες» της υπαίθρου, που πληρώνουν και αυτοί φόρους και «ειδικά τέλη» και περιμένουν μια κάποια σχετική ανταπόδοση, αισθάνονται φυσικά απαξιωμένοι από την Πολιτεία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Χανιώτικων νέων», «μακρύς είναι ο κατάλογος των υπηρεσιών που κλείνουν, υποβαθμίζονται, αναστέλλονται και υπολειτουργούν σε Κίσαμο και Σέλινο. Μολονότι και οι δύο περιοχές συγκρατούν τους πληθυσμούς τους και στη σύγχρονη πραγματικότητα αυξάνονται οι ανάγκες τους, τα τελευταία 2 - 3 χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπες με μια συνολική αποψίλωση».
Αλλά και στον Αποκόρωνα, πρόσφατα έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Βάμου.
Ετσι το κράτος στηρίζει την ύπαιθρο και τους κατοίκους της;
Μήπως όσοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να φύγουν από τα γραφεία τους και να ζήσουν για ένα διάστημα στα χωριά της υπαίθρου; Ισως, τότε, καταλάβουν επιτέλους το δίκιο των κατοίκων αυτού του τόπου που δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Να ζουν αξιοπρεπώς στον τόπο τους.
(Χανιώτικα νέα - 2/12/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/84138-entos-ektos-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου