Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Επικοινωνία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

"Αν μπορείς να μιλάς ωραία για ένα πρόβλημα, δημιουργείς την εντύπωση ότι το ελέγχεις" Stanley Kubrick - Αμερικανός σκηνοθέτης (1928 - 1999)

Ενα από τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής είναι αυτό της έλλειψης επικοινωνίας. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, νέοι κυρίως, δεν έχουν παρέα την οποία να εμπιστεύονται για να μοιραστούν το πρόβλημά τους. Ετσι, απευθύνονται σε ψυχολόγους και άλλους "ειδικούς". Ορισμένοι δε απομονώνονται σε εικονικά δωμάτια επικοινωνίας, τα λεγόμενα chat room του Διαδικτύου.
Εκτός κι αν βρουν αλλού επικοινωνιακή διέξοδο.
Αλλοι πάλι, εμπιστεύονται τρίτους, αλλά πολλές φορές απογοητεύονται. Βλέπουν ότι ένα μυστικό δεν είναι πια μυστικό αν το ξέρει ένας ακόμη. Γιατί, συνήθως θα το μάθουν και άλλοι...
Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη κατηγορία. Εκείνη των ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και βρίσκονται σε απόγνωση. Μόνοι πια, έχουν ανάγκη υποστήριξης και επικοινωνίας. Κάπου να απευθυνθούν, κάποιον να τους ακούσει και, αν μπορεί, να τους βοηθήσει.
Τον ρόλο αυτό, επιτελεί, μεταξύ άλλων, το Θεοχαρίδειο Κέντρο Κοινωνικής Συμπαράστασης Νέων, το οποίο ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες και στοχεύει στην υποστήριξη των νέων ανθρώπων σε ζητήματα ψυχολογικής ή κοινωνικής φύσεως που τους απασχολούν.
Ηδη, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ολοένα και περισσότεροι νέοι με οικονομικά προβλήματα αλλά και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, κυρίως δε γυναίκες ηλικίας 30 - 40 ετών, απευθύνονται στο Θεοχαρίδειο, ζητώντας υποστήριξη.
Στο Κέντρο αυτό, λοιπόν, είναι αφιερωμένη η συναυλία η οποία θα δοθεί σήμερα Σάββατο στις 9 το βράδυ στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου. Στόχος της εκδήλωσης, η οικονομική στήριξη του Κέντρου, που αντιμετωπίζει και αυτό τις δικές του οικονομικές δυσκολίες.
Και, στη σημερινή εποχή, η λειτουργία και στήριξη τέτοιων χώρων, όπως το Θεοχαρίδειο, είναι, ίσως, περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
(Χανιώτικα νέα - 27/8/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/76356-epikoinwnia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου