Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τα γκράφιτι

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μονοπώλησε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών το θέμα των λεγόμενων 'γκράφιτι' με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ακόμα και σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Χανίων, στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος επεσήμανε ότι 'τα γκράφιτι και τα πάσης φύσεως συνθήματα που «ξετρυπώνουν» σε κάθε αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο, σε δημόσια ή ιδιωτικά κτήρια στην πόλη μας, «βεβηλώνουν» την πολιτιστική κληρονομιά μας και αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία αυτής'.
Κοινή διαπίστωση δε ήταν ότι «τα γκράφιτι, δεν αποτελούν μορφή τέχνης, αλλά πρόκληση φθοράς σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία» και ότι η «λύση δεν θα έρθει μόνο μέσα από κατασταλτικούς μηχανισμούς».
Το θέμα είναι, όμως, να κοιτάξουμε και πίσω από το 'φαίνεσθαι'. Οντως, σε πολλούς τοίχους βλέπουμε ακαλαίσθητες μουτζαλιές και όχι βεβαίως γκράφιτι τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στο εξωτερικό, αποτελούν μορφές τέχνης. Οντως, είναι ενοχλητικό σε τοίχους κατοικιών να αναγράφονται συνθήματα ή να σχηματίζονται ακαλαίσθητα σχέδια. Διότι αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στον ιδιωτικό χώρο του άλλου. Αλλά το ίδιο ή και περισσότερο ενοχλητικό μα και επικίνδυνο δεν είναι τα αυτοκόλλητα πάνω σε πινακίδες κυκλοφορίας;
Από την άλλη μεριά, τα γκράφιτι αποτελούν μια μορφή έκφρασης, δημιουργίας και εκτόνωσης πολλών νέων σε όλο τον κόσμο. Αποτελούν ακόμη τρόπο έκφρασης μιας γενιάς που βιώνει τα αδιέξοδα της σημερινής εποχής. Και γκράφιτι, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ακαλαίσθητα, αλλά όμορφα, υπάρχουν διότι υπάρχουν οι νέοι που τα δημιουργούν και οι συνθήκες που το επιτρέπουν.
Το ευχάριστο είναι ότι ο Δήμος Χανίων, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, αλλά και με το σχετικό ρεπορτάζ των 'Χ.Ν.', διατύπωσε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, όπως:
- Η έκδοση φυλλαδίου στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κυρίως του σχολικού πληθυσμού.
- Η διοργάνωση Φεστιβάλ Γκράφιτι.
- Η δημιουργία Ομάδας Εθελοντών Προστασίας Κοινόχρηστων Χώρων.
- Η εξεύρεση από τη Δημοτική Αρχή, μόνιμου χώρου για γκράφιτι.
Το 'κλειδί' βρίσκεται ακριβώς εκεί! Οχι στην καταστολή αλλά στην πρόληψη. Στο να κατανοήσουν, ερμηνεύσουν και δουν με άλλο 'μάτι' οι τοπικοί φορείς, το θέμα των γκράφιτι.
Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, Δήμοι δίνουν άδεια για να ζωγραφιστεί κάποια γέφυρα ή δημόσιο κτίσμα. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου διευθυντές σχολείων έχουν δώσει άδεια για να αποκτήσει χρώμα ο άχαρος λευκός τοίχος του σχολικού κτηρίου.
Στα Χανιά, γιατί όχι;
(Χανιώτικα νέα - 25/8/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/76253-ta-gkrafiti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου