Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Οι θάλασσες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εχουμε ή όχι καθαρές θάλασσες; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Η απάντηση μάλλον είναι: Και ναι και όχι.Υπάρχουν στον Νομό Χανίων περιοχές με θάλασσες πεντακάθαρες. Υπάρχουν, όμως και περιοχές με θάλασσες τις οποίες βλέπεις και σου... φεύγει η επιθυμία να κολυμπήσεις.
Και δεν τις βλέπουμε μόνον εμείς, αλλά και οι τουρίστες.
Το πώς και πότε μια θάλασσα είναι καθαρή είναι σχετικό. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από τον καιρό και τους ανέμους, από την ύπαρξη ή όχι βιολογικών καθαρισμών, από το αν λειτουργούν σωστά οι βιολογικοί, όπου αυτοί υπάρχουν, από τα παραπλέοντα πλοία και το τι, πιθανώς, αφήνουν στο πέρασμά τους κ.ά.
Και ας γίνουμε, τώρα, πιο συγκεκριμένοι. Βρεθήκαμε προ ημερών, μαζί με επισκέπτες του Νομού, κοντά στην παραλία του αναπτυσσόμενου και πάντα όμορφου Κολυμπαρίου. Ο καιρός ήταν καλός, είχε ζέστη, αλλά η θάλασσα δεν είχε κόσμο. Η επίσκεψη στην παραλία ήταν απογοητευτική. Η θάλασσα έβγαζε σκουπίδια, σακούλες, ακαθαρσίες... Δεν ξέρω, όμως, αν έφταιγε μόνον ο βοριάς. Και άλλες φορές, φέτος, σ' αυτήν την κατά τ' άλλα, θαυμάσια παραλία, που κάποτε -και ίσως και τώρα κάποιες μέρες- το νερό ήταν πεντακάθαρο, έχει τύχει επισκέπτες να αντικρίσουν σκουπίδια και βρομιές.
Την ίδια μέρα παραλίες πιο ανατολικά προς Χανιά και σε αμιγώς τουριστικές περιοχές ήταν καθαρές.
Και ένα δεύτερο παράδειγμα: Τηλεφώνησε χθες στο γραφείο μας, μια αναγνώστρια. «Γράψτε κάτι για την περιοχή του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα. Εδώ και λίγες ημέρες η θάλασσα δεν είναι καθόλου καθαρή», μας είπε. Και μια απλή επίσκεψη ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσουμε του λόγου το αληθές.
Αλλά και για παραλίες στα νότια παράλια, έχουμε ακούσει παράπονα από επισκέπτες.
Οπότε, τίθενται κάποια ερωτήματα:
- Το Λιμενικό διενεργεί ελέγχους στις θάλασσές μας για να βρει αυτούς που πιθανόν ρυπαίνουν; Και, εν πάση περιπτώσει, τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί φέτος και τα προηγούμενα χρόνια για θαλάσσια ρύπανση;
- Οι τοπικές Αρχές και ειδικότερα οι Δημοτικές Αρχές τι ελέγχους κάνουν με τους δικούς τους μηχανισμούς στις παραλίες δικαιοδοσίας τους. Κάθε πότε τις καθαρίζουν; Και πώς;
Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει αρκετοί καθαρισμοί σε παραλίες του Νομού από εθελοντικές ομάδες και σχολεία. Δεν μπορεί, όμως, να τα περιμένουμε όλα από τους εθελοντές. Είναι υποχρέωση των Δήμων να φροντίζουν για την καθαριότητα των παραλιών και των θαλασσών. Για να αυξηθούν οι γαλάζιες σημαίες σε παραλίες στον Νομό Χανίων. Και είναι υποχρέωση ημών, των πολιτών, να μην αφήνουμε τα σκουπίδια μας στις παραλίες.
Διαφορετικά...
(Χανιώτικα νέα - 30/8/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/76494-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου