Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Και εποίησεν πατατο-μελιτζανόδεντρο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μπορεί σε ένα δέντρο να καλλιεργηθούν πατάτες; Ανατρέποντας θεωρίες, αλλά και επιστήμονες, ένας πολιτικός μηχανικός και αγρότης από το Ρέθυμνο απέδειξε ότι αυτό είναι εφικτό: μπόλιασε πατάτες σε ένα δέντρο στην περιοχή του Μασταμπά και δεν το μετάνιωσε.
Δέντρο «αντισυστημικό» το βάφτισε ο δημιουργός του Μανώλης Ηλιάκης,  που δηλώνει «πολίτης  του κόσμου»Το εγχείρημά του πέτυχε. Τώρα ο επισκέπτης βλέπει τις πατάτες να κρέμονται, έτοιμες για κατανάλωση. Και όχι μόνον αυτό. Στο ίδιο δέντρο καλλιεργεί ντομάτες, μελιτζάνες, αλλά και πιπεριές! Αλλά και χόρτα: βλίτα και στύφνο. Ο δημιουργός του, Μανώλης Ηλιάκης, ο οποίος δηλώνει «πολίτης του κόσμου», το χαρακτηρίζει δέντρο «αντισυστημικό», δίνοντας και πολιτική προέκταση στο εγχείρημά του. Το δέντρο ανήκει στην κατηγορία «σολάνο», μοιάζει με μεγάλη μελιτζανιά και είναι συμβατό με τις οικογένειες που έχουν μπολιαστεί σ' αυτό.
Οπως σημειώνει ο Μανώλης Ηλιάκης, ο οποίος υπογράφει ως «ένας πολίτης του κόσμου», «το δέντρο αυτό το έχω ονομάσει αντισυστημικό και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί. Θα ήθελα όμως να προλάβω μη βιαστεί κανένας και σκεφτεί ότι το να καταφέρει κάποιος να καλλιεργήσει πατάτες πάνω σε δέντρο είναι βιασμός της φύσης ή μετάλλαξη ή έργα του διαβόλου. Το δέντρο αυτό είναι σολανοειδές και είναι συμβατό με τις οικογένειες που έχουν μπολιαστεί πάνω του. Οπως ακριβώς μπολιάζουμε μια άγρια αχλαδιά ή την ελιά κ.τ.λ. με διάφορες άλλες ποικιλίες, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το αντισυστημικό δέντρο».
«Προσπάθησα -συνεχίζει- σε συνεργασία με τη φύση να καταφέρω αυτό που για την επιστήμη φαινόταν ακατόρθωτο. Οταν σκέφτηκα σε αυτό το δέντρο, εκτός από ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, βλίτα, στύφνο κ.τ.λ., να έχω και παραγωγή πατάτας, όλοι οι γεωπόνοι μού το απέκλεισαν».
Για την πολιτική διάσταση στο εγχείρημά του ο κ. Ηλιάκης τονίζει: «Οπως φαινόταν ακατόρθωτο να παραχθεί πατάτα από το δέντρο, έτσι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ακατόρθωτο να αλλάξουμε αυτό το σάπιο σύστημα. Σπάστε τα οδοφράγματα που μας έχουν βάλει στη σκέψη μας, αφήστε τη φαντασία να δημιουργήσει έξω από τα πλαίσια που θέλει το σύστημα, ελάτε να ενώσουμε τη δύναμή μας, να φτιάξουμε έναν άλλον κόσμο, αδελφωμένο, ειρηνικό, δημιουργικό για το σύνολο, να διαφυλάξουμε την αρμονία στη φύση χωρίς μεταλλαγμένα, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς πλαστικά και πλαστικοποιημένες τροφές, χωρίς καρκίνους και ραδιενέργειες».
(Ελευθεροτυπία - 21/7/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=295110

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου