Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Αύξηση καταγράφει ο τουρισμός στην Κρήτη

Ανάσα στην οικονομία της Κρήτης αποτελεί και φέτος ο τουρισμός, όπως διαπιστώνεται από νέα έρευνα, με τη συνεργασία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου του νησιού.
Μάλιστα, οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν αύξηση μέχρι τώρα στο αεροδρόμιο Χανίων της τάξης του 5,97% και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σε ποσοστό 15,2%.
Ταυτόχρονα, σημαντικό γεγονός, ειδικά για τα Χανιά, αποτελούν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας αφού, ακόμα και αν αποχωρούν αυθημερόν, οι τοπικές επιχειρήσεις επωφελούνται σε σημαντικό βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου οι αφίξεις με κρουαζιερόπλοια έφτασαν τον αριθμό των 45.084 επισκεπτών από 113 διαφορετικές εθνικότητες.Υπεύθυνοι της έρευνας ήταν ο συντονιστής Σπουδών και Ερευνας του ΜΑΙΧ, δρ Γιώργος Μπαουράκης, και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Κώστας Ζοπουνίδης. Συμμετείχαν από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου ο Περικλής Δράκος και ο ερευνητής του ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης.
Στα συμπεράσματά τους αναφέρουν:
Η αύξηση του τουρισμού μέσω των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε επίπεδο περιφέρειας φτάνει το 13% στην Κρήτη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας (9,5%). Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, αφού αυτή η άνοδος των αφίξεων οφείλεται εν μέρει στις αναταραχές που παρουσιάστηκαν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και οι οποίες αποτελούσαν σημαντικό πόλο έλξης των αλλοδαπών τουριστών.
4.200.000 στο α' εξάμηνο
* Με βάση τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 για το σύνολο της χώρας υπάρχει μια αύξηση κατά 9,52% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τους αλλοδαπούς επισκέπτες να φτάνουν τους 4.214.220. Οσον αφορά τα νησιά, εκτός της Κρήτης, σημαντικές αυξήσεις παρουσίασαν αυτά της Ρόδου και της Κω με 33,25% και 31,07%, αντίστοιχα, ακολουθούν Κέρκυρα (7,88%), Σαντορίνη (5,50%), Ζάκυνθος (5,37%), Σάμος (4,80%) και Κεφαλονιά (3,38%), ενώ τα αεροδρόμια Ακτίου και Σκιάθου σημείωσαν μείωση των αφίξεών τους κατά 3,17% και 2,39%, αντίστοιχα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 16/7/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=293755

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου