Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Σταθμός δορυφόρων στη Γαύδο

Ενας από τους τέσσερις, σε όλον τον κόσμο, σταθμούς βαθμονόμησης, δηλαδή ρύθμισης των λειτουργιών των δορυφόρων, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην ακριτική Γαύδο!
Η επισήμανση έγινε σε ημερίδα χθες στο Τεχνικό Επιμελητήριο στα Χανιά. Ο σταθμός είναι εγκατεστημένος από το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οπως σημείωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέλιος Μερτίκας, οι πληροφορίες που αντλούνται από τους σταθμούς είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς επιτρέπουν τη διόρθωση των μετρήσεων των δορυφόρων με ακρίβεια εκατοστών. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κατά τρία χιλιοστά το χρόνο ως συνέπεια της τήξης των παγετώνων που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Μερτίκας επισήμανε ότι υπάρχουν μόλις 3 σταθμοί ακόμα όπως αυτός της Γαύδου σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε: «Ο πρώτος βρίσκεται έξω από το Λος Αντζελες σε μια πλατφόρμα πετρελαίου και λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια από τη NASA. Τον δεύτερο τον λειτουργούν οι Γάλλοι από το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Γαλλίας και βρίσκεται στην Κορσική, ενώ ο τρίτος βρίσκεται στην Τασμανία στην Αυστραλία. Ο τέταρτος είναι ο δικός μας ο οποίος είναι εφάμιλλος -ίσως και καλύτερος από πλευράς ακριβείας σε όλο τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου