Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η «σφραγίδα» της στρατιωτικής συνεργασίας Γαλλίας - Κατάρ τέθηκε στη βάση της Σούδας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η συνεργασία της Γαλλίας με το Κατάρ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης επισφραγίστηκε χθες με την παρουσία του Γάλλου υπουργού Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ στην αεροπορική βάση της Σούδας (115 Πτέρυγα Μάχης).
Μία ημέρα πριν από την άφιξη του Γάλλου υπουργού Αμυνας στη Σούδα, έφτασε η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας Γκέτε Φαρέμο για να συναντηθεί με τα πληρώματα των έξι νορβηγικών F-16.
Ο Γάλλος υπουργός κ. Λονγκέ αφίχθη στη βάση της Σούδας στις 12.50 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από Γάλλους δημοσιογράφους. Τον υποδέχτηκαν ο διοικητής της 115 Πτέρυγας Μάχης Λεωνίδας Ευαγγέλου και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας και του Κατάρ. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Λονγκέ ανέφερε ότι «πρέπει η Τρίπολη να κατανοήσει ότι η λύση δεν βρίσκεται στα όπλα και στη στρατιωτική επέμβαση, πρέπει να κατανοήσει ότι η λύση θα έρθει μέσα από κοινή συνεννόηση. Πρέπει οι Λίβυοι να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να λύσουν τα προβλήματά τους». Υπογράμμισε δε ότι «η γαλλική και η αγγλική κυβέρνηση έχουν εκδηλώσει τη διάθεσή τους και την ευχή τους για την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά αυτό δεν είναι το βασικό θέμα της Συμμαχίας. Το ζητούμενο της Συμμαχίας είναι το να επιτραπεί ο διάλογος μεταξύ των Λίβυων χωρίς τη διαιτησία των όπλων».
Σε ερώτηση για τη γαλλική πρόταση παροχής οπλικής βοήθειας στους αντικαθεστωτικούς, απάντησε: «Δεν συμμετείχα στη συνάντηση στο Λονδίνο και έτσι δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να σας απαντήσω. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι η απάντηση ανήκει στους ίδιους τους Λίβυους. Και θα είμαστε πάντα διαθέσιμοι να βοηθήσουμε τους Λίβυους να εκφραστούν πολιτικά και να σχεδιάσουν το μέλλον τους, σε όλους τους τομείς, να οργανωθούν, να προοδεύσουν».
(Ελευθεροτυπία - 31/3/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=263862

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου