Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κρητικές πρωτιές και σε τουρισμό και σε ανεργία

Πρώτη στον τουρισμό, αλλά και στην ανεργία είναι η Περιφέρεια Κρήτης!
Το νησί, σε πανελλαδικό επίπεδο:
- Κατέχει την πρώτη θέση στη συνεισφορά του τριτογενούς τομέα, που αποτελείται κυρίως από τουριστικές υπηρεσίες, μετά τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
- Κατέχει την πρώτη θέση, μετά την Περιφέρεια Αττικής, στις προτιμήσεις των αλλοδαπών επισκεπτών, συγκεντρώνοντας το ένα τέταρτο των διεθνών αφίξεων.
- Κατέχει την πρώτη θέση στην αύξηση του μέσου ποσοστού ανεργίας, τα τελευταία τρία χρόνια. Η ανεργία κατά την περίοδο 2007-2010 υπερδιπλασιάστηκε, κατά 121%, ενώ τον τελευταίο μήνα του 2010 το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύτηκε στο 14,3%.
Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η έρευνα αυτή αποτελεί πανελλαδική σύγκριση Περιφερειών και τη συντόνισε ο συντονιστής Σπουδών και Ερευνας του ΜΑΙΧ, δρ Γιώργος Μπαουράκης, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Ζοπουνίδη και με τη συμμετοχή του Περικλή Δράκου, από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, και του ερευνητή του ΜΑΙΧ Γιώργου Αγγελάκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας, με το υψηλότερο ποσοστό να εμφανίζεται στην Περιφέρεια Κρήτης, 121%, και ακολουθούν οι Περιφέρειες Αττικής, Ιονίων Νήσων και Θεσσαλίας, με 62%, 58% και 55%, αντίστοιχα. Αντιθέτως, τη μικρότερη αύξηση της ανεργίας παρουσίασε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 5,3%.
Κατά το έτος 2010, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 15,3% και ακολουθούν οι Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με 14,3% και 14,2%, αντίστοιχα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 21/3/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=261195

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου