Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Βουτιές απόγνωσης στο λιμάνι της Σούδας

Προτίμησαν να παίξουν κορόνα-γράμματα τη ζωή τους αντί να γυρίσουν στην πατρίδα τους. «Δεν θέλαμε να επιστρέψουμε στο Μπανγκλαντές. Εκεί υπάρχει φτώχεια και δεν έχουμε δουλειά», φέρεται ότι ψέλλισαν κάποιοι από αυτούς στους λιμενικούς.
Πρόκειται για τους 49 υπηκόους Μπανγκλαντές οι οποίοι, κατά τον κατάπλου στο λιμάνι της Σούδας του πλοίου «Ionian King» που έφτασε από την Τρίπολη της Λιβύης, αντί να βγουν από το πλοίο, έπεσαν στη θάλασσα, προκειμένου ν' αποφύγουν την επιστροφή στη χώρα τους με αποτέλεσμα να εκτυλιχθεί μια πραγματική τραγωδία: τρεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, 35 οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο και 11 παρέμεναν έως αργά χθες το βράδυ αγνοούμενοι. Ωστόσο, οι λιμενικοί εκτιμούν ότι οι αγνοούμενοι κατά πάσαν πιθανότητα βρίσκονται στη ζωή και ότι κολυμπώντας κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη ξηρά, όπως έκαναν οι πέντε οι οποίοι βρέθηκαν προχθές ζωντανοί σε διάφορες περιοχές του Ακρωτηρίου.
Το «Ionian King» μετέφερε από τη Λιβύη συνολικά 1.288 υπηκόους διαφόρων εθνικοτήτων, από τους οποίους οι 1.219 ήταν υπήκοοι του Μπανγκλαντές. Στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής το προσωπικό του Ναυστάθμου Κρήτης ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Χανίων για τον εντοπισμό αριθμού ατόμων που βρίσκονταν στη θάλασσα.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από τις έρευνες αρχικά εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν 29 υπήκοοι του Μπανγκλαντές, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε κατά τη μεταφορά του, 24 μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Χανίων και οι υπόλοιποι τέσσερις οδηγήθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης στη Σούδα για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Παράλληλα εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από τη θάλασσα νεκροί άλλοι δύο άνθρωποι.
Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν στη γύρω περιοχή πέντε άτομα που κατάφεραν να βγουν κολυμπώντας. Ολη μέρα χθες συνεχίζονταν οι έρευνες από θάλασσα και στεριά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το βράδυ της Κυριακής απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Χανίων δύο αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν στο Μπανγκλαντές 950 επιβάτες ενώ σήμερα το πρωί αναμένονται ακόμη δύο αεροσκάφη, προκειμένου να μεταφέρουν στις πατρίδες τους τους 1.177 μετανάστες που παραμένουν στο «Ionian King».
Τα συλλυπητήριά της για τους τρεις Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι της Σούδας εξέφρασε η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα. Και οι τρεις εργάζονταν στη Λιβύη για την κορεατική εταιρεία Νταεγού Κατασκευαστική (Daewoo Engineering & Construction Company).
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «ο τραγικός πνιγμός που βρήκαν στο λιμάνι της Σούδας μετανάστες από το Μπανγκλαντές, προκειμένου να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η βία και η καταστολή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 8/3/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=257401

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου