Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Καταστροφές από ανεμοθύελλα στα Σφακιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν την περιοχή των Σφακίων προχθές τα ξημερώματα και προκάλεσαν καταστροφές.
Σήμερα θα επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό:
- Καταστράφηκαν αγωγοί του βιολογικού καθαρισμού.
- Υπέστη καθίζηση ο λιμενοβραχίονας.
- Ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα με τέντες και πέργκολες.
- Καταστροφή προκλήθηκε στο ελικοδρόμιο της Αγιάς Ρουμέλης.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες το βράδυ στα "Χανιώτικα νέα" ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εντάθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και έλαβαν ανεξέλεγκτη διάσταση κατά τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ξαφνικά, όπως μας είπε ο δήμαρχος Σφακίων, "ξεκίνησε μια θύελλα με νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους, οι οποίοι έφτασαν στη μέγιστη έντασή τους μετά τις 6 το πρωί, με Μποφόρ της τάξεως των 9, ίσως και 11 Μποφόρ και με κύματα που ξεπερνούσαν τα εννέα μέτρα".
Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, ήταν "η καταστροφή των αγωγών του βιολογικού της Χώρας Σφακίων και η καθίζηση όλου του λιμενοβραχίονα κατά ενάμισι μέτρο, ενώ κάποια μπλόκια έπεσαν στη θάλασσα προς την είσοδο του λιμανιού και πιθανά να δυσκολεύουν την είσοδο και την έξοδο του πλοίου".
Ο ίδιος επισημαίνει ότι έσπασαν κάβοι αλλά το πλοίο "Δασκαλογιάννης" όσο και κάποιες βάρκες σώθηκαν χάρη στον ηρωισμό κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν "και έδεσαν τους κάβους πάνω στους κυματοθραύστες και μπόρεσε και κρατήθηκε".
Κατά τον κ. Πολάκη η κακοκαιρία ανέδειξε και "μια κακοτεχνία στο λιμάνι" καθώς "το τοιχίο στην άκρη της προβλήτας δεν έχει το απαιτούμενο ύψος" με αποτέλεσμα να μην συγκρατούνται τα νερά της θάλασσας.
Επιπλέον, καταστροφές υπέστησαν και καταστήματα της Χώρας Σφακίων με τέντες και πέργκολες, ενώ η παραλιακή ζώνη γέμισε με χώματα.
Στην Αγιά Ρουμέλη υπέστησαν ζημιές οι λιμενικές εγκαταστάσεις, όπου έσπασαν τσιμέντα, αλλά και το ελικοδρόμιο.
Ο κ. Πολάκης συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Σφακίων επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη και σήμερα αναμένεται στην περιοχή των Σφακίων κλιμάκιο από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας (Αντιπεριφέρειας) Χανίων, το οποίο θα εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής.
Καταλήγοντας ο δήμαρχος Σφακίων επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει ζητήσει έγκριση κονδυλίων από το κονδύλι που προβλέπεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών προκειμένου να γίνει εφικτή η αποκατάσταση των ζημιών.
ΣΤΟ ΣΦΗΝΑΡΙ
Προβλήματα, όμως, προκάλεσε η κακοκαιρία και στο Σφηνάρι κατά τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Οι ισχυροί άνεμοι και τα τεράστια κύματα κατέστρεψαν μέρος του παραλιακού δρόμου με αποτέλεσμα να αποκλειστεί μια οικογένεια που έχει κατοικία στην περιοχή αυτή. Επίσης με πολλή δυσκολία και μόνο με τα πόδια μπορεί κάποιος να προσεγγίσει την περιοχή. Οπως σημειώνει ο συνεργάτης των "Χ.Ν.", Γιώργος Καμβυσέλλης, ο δήμαρχος Κισάμου, Γ. Μυλωνάκης, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο, Θ. Τουλουπάκη, "αμέσως επισκέφτηκαν την περιοχή, τη διέσχισαν με τα πόδια κι έδωσαν οδηγίες για την αποκατάσταση των ζημιών".
(Χανιώτικα νέα - 21/2/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/61581-katastrofes-apo-anemothuella/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου