Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Σπόροι φυτών που είχαν κατασχέσει οι ναζί επιστρέφουν στα Χανιά

Εβδομήντα χρόνια μετά, σπόροι άγριων αλλά και καλλιεργήσιμων φυτών, που είχαν κατασχέσει οι ναζί, επιστρέφουν στα Χανιά. Τους είχαν πάρει οι Γερμανοί το 1942 και τώρα βρίσκονται στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων!
Πρόκειται για περίπου 200 ποικιλίες σπόρων οι οποίοι φυλάσσονταν και αναπαράγονταν στη Γερμανία. Οπως επισημαίνει η βιολόγος του ΜΑΙΧ, Αδαμαντία Κοκκινάκη, εδώ και μερικές εβδομάδες επεστράφησαν στον τόπο προέλευσής τους και συγκεκριμένα στην τράπεζα γενετικού υλικού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.
Ηταν το 1942, όταν βοτανολόγοι των ναζί με επικεφαλής δύο καθηγητές συνέλεξαν τους σπόρους αυτούς.
«Στόχος τους, ξέροντας πως η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε βιοποικιλότητα, είναι η συγκέντρωση σπόρων από διάφορα φυτά προκειμένου να τα αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δικές τους καλλιέργειες, να φτιάξουν δικές τους βελτιωμένες ποικιλίες», επισημαίνει η υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Ειδών του ΜΑΙΧ Χριστίνα Φουρναράκη.
Οι πρώτες συλλογές φυλάχθηκαν στην Αυστρία για δύο χρόνια, μετά στην Ανατολική Γερμανία και τώρα στην εθνική γενετική τράπεζα της Γερμανίας. Από εκεί το ΜΑΙΧ προμηθεύτηκε μέρος του γενετικού υλικού που είχαν συγκεντρώσει οι ναζί από την Κρήτη πριν από 70χρόνια.
«Μπαίνοντας στο site της γερμανικής γενετικής τράπεζας βλέπεις το υλικό που έχουν και μπορείς να ζητήσεις κάποια σπορομερίδα - ένα δείγμα σπόρων, που είναι αναπαραγωγή από τους σπόρους που είχαν πάρει το 1942. Αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς», αναφέρει η κ. Κοκκινάκη, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως «μάθαμε ότι είναι διαθέσιμα δείγματα, μπήκαμε στη λίστα, είδαμε τι υλικό είχαν από Ελλάδα και αποφασίσαμε να πάρουμε αυτά που πάρθηκαν από την Κρήτη καθώς είμαστε ινστιτούτο».

Τα πήραν όλα

«Ηταν γύρω στις 205 οι συλλογές από την Κρήτη και τις πήραμε σχεδόν όλες. Η επόμενη παραγγελία που θα δώσουμε θα αφορά συλλογές από την Πελοπόννησο όπου έγινε πολύ μεγάλη συγκέντρωση γενετικού υλικού. Σε αυτό το υλικό κάθε 5-10 χρόνια έκαναν αναπαραγωγή προκειμένου να το εξελίξουν και να το διατηρήσουν». Ανάμεσα στους σπόρους που ήλθαν από τη Γερμανία συναντάμε πολλές ποικιλίες που δεν υπάρχουν πια και που δεν καλλιεργούνται στην κρητική γη. Οπως σπόροι σταριού, κριθάρι, βρώμη αλλά και φασόλια, φάβες -μια εξ αυτών μάλιστα ίδια με τη φάβα Σαντορίνης- και πολλά από τα άγρια ενδημικά φυτά της Κρήτης. «Ακόμα και στην Αγρια Γραμβούσα είχαν φτάσει για να πάρουν υλικό από άγρια φυτά», αναφέρει η κ. Φουρναράκη.
Στόχος του ΜΑΙΧ είναι να μπορέσει να αναπαράξει τις ποικιλίες των σπόρων που έχει πλέον στη διάθεσή του, να δουν το προϊόν της καλλιέργειας προκειμένου να μπορέσουν να το διαθέσουν και πάλι σε αγρότες και παραγωγούς που επιθυμούν να αναπτύξουν και πάλι τις παλιές ποικιλίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 12/2/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=250661

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου