Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Εκατοντάδες Κινέζοι από τη Λιβύη στο Πεκίνο μέσω Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε… Πεκίνο μετατράπηκε χθες και για κάποιες ώρες το αεροδρόμιο 'Δασκαλογιάννης' των Χανίων καθώς είχε κατακλυστεί από εκατοντάδες Κινέζους, οι οποίοι περίμεναν την πτήση της επιστροφής στην πατρίδα τους.
Ολοι τους ήρθαν στην Κρήτη ακτοπλοϊκώς πριν λίγες μέρες, αφού έφυγαν από την κόλαση της Λιβύης. Και αφού διανυκτέρευσαν στο Ηράκλειο και πήραν μια γεύση κρητικής φιλοξενίας, με πούλμαν μεταφέρθηκαν στα αεροδρόμια του νησιού.
Χθες το απόγευμα απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο των Χανίων τρεις πτήσεις για το Πεκίνο, που μετέφεραν εκατοντάδες Κινέζους. Προχθές Σάββατο, έγιναν δύο ακόμα πτήσεις. Κατά την παραμονή τους στο αεροδρόμιο με χαμόγελο περίμεναν τη στιγμή της επιστροφής.
Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Ενημέρωσης και Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε το Σάββατο την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κυπρίων από τη Jalu της Λιβύης. Στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οκτώ Ελληνες και ένδεκα Κύπριοι, που εργάζονται για κυπριακή κατασκευαστική εταιρεία στην περιοχή Jalu της Λιβύης, επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος C-160 της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Nafoora της Λιβύης, το οποίο επέστρεψε στην αεροπορική βάση της Σούδας.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των εν λόγω Ελλήνων και Κυπρίων, που αφορά και σε Γερμανούς αλλά και σε άλλους πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, συντονίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, δύο C-160 της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου από την αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Δύο ακόμη Ελληνες πολίτες μεταφέρθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από την Τρίπολη στο Βουκουρέστι, όπου παρελήφθησαν από στελέχη της εκεί ελληνικής Πρεσβείας και επέστρεψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί και η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή σε όποιον Ελληνα πολίτη ή ομογενή παραμένει στη Λιβύη.
(Χανιώτικα νέα - 28/2/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/61968-mesw-xaniwn-i-epistrofi-sto-pekino/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου