Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Επτά Δήμοι στο Νομό Χανίων με το σχέδιο "Καλλικράτης"

Σε επτά μειώνονται οι Δήμοι στο Νομό Χανίων με βάση το σχεδιασμό του προγράμματος: "Καλλικράτης" που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Συγκεκριμένα το σχέδιο "Καλλικράτης" για το Νομό Χανίων, προβλέπει:
1. Δήμο Χανίων με έδρα τα Χανιά, αποτελούμενο από τους δήμους α. Χανίων β. Ελευθερίου
Βενιζέλου γ. Θερίσου δ. Νέας Κυδωνίας ε. Σούδας στ. Ακρωτηρίου και ζ. Κεραμείων, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμο Αποκορώνου με έδρα την Κρυονερίδα (Βρύσες) αποτελούμενο από τους δήμους α. Φρε β. Βάμου γ. Γεωργιουπόλεως δ. Κρυονερίδας ε. Αρμένων και την κοινότητα Ασή Γωνιάς, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμο Πλατανιά με έδρα τον Πλατανιά, αποτελούμενο από τους δήμους α. Κολυμπαρίου, β. Μουσούρων, γ. Βουκολιών και δ. Πλατανιά, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμο Κισάμου με έδρα την Κίσαμο αποτελούμενο από τους δήμους α. Κισάμου, β. Μηθύμνης και γ. Ιναχωρίου, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμο Καντάνου – Σελίνου με έδρα την Παλαιόχωρα και ιστορική έδρα την Κάντανο, αποτελούμενο από τους δήμους α. Καντάνου β. Ανατολικού Σέλινου και γ. Πελεκάνου, οι οποίοι καταργούνται.
6. Δήμο Σφακίων στον οποίο δεν επέρχεται καμία μεταβολή.
7. Δήμο Γαύδου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: Η κοινότητα Γαύδου αναγνωρίζεται σε δήμο, με όνομα, έδρα και εδαφική περιφέρεια αυτά της τέως κοινότητας.
Σύμφωνα με το σχέδιο "Καλλικράτης", οι δήμοι Σφακίων και Καντάνου – Σελίνου χαρακτηρίζονται ως ορεινοί.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν το χωροταξικό του σχεδίου "Καλλικράτης" οι δήμαρχοι του Νομού. Αλλοι μίλησαν για σχέδιο που βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και άλλοι για "άδικο, μη βιώσιμο και αντιαναπτυξιακό σχεδιασμό". Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αφορούν τη συνένωση της Αση Γωνιάς με τον Αποκόρωνα, το θέμα της έδρας του Δήμου Αποκορώνου που ορίσθηκαν οι Βρύσες, τη συνένωση των Δήμων Νέας Κυδωνίας και Ελ. Βενιζέλου με τα Χανιά και το "σπάσιμο" των δύο τουριστικών δήμων Ν. Κυδωνίας - Πλατανιά.
Αναλυτικότερα κάποιες πρώτες δηλώσεις και σχόλια των αυτοδιοικητικών.

ΣΕΛΙΝΟ - ΚΑΝΤΑΝΟΣ:
Ικανοποίηση για το χωροταξικό

Απολύτως ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Πελεκάνου Γιώργος Ζουριδάκης από την ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδίου του Καλλικράτη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του δημάρχου Καντάνου Ευτύχη Δασκαλάκη. Ο κ. Ζουριδάκης είπε: "Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από το σχέδιο "Καλλικράτης". Αυτή τη στιγμή πρέπει να το στηρίξουμε όλοι οι πολίτες γιατί οι δύσκολες στιγμές που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα μας χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε πάρα πολλά". Και πρόσθεσε: Επίσης, είμαι ικανοποιημένος διότι ο αγώνας που ξεκινήσαμε μαζί με τους άλλους δημάρχους να μείνει το Σέλινο ενιαίο και αδιαίρετο πέτυχε και παραμένει το Σέλινο σαν δήμος Κάντανος - Σέλινο με πρωτεύουσα την Παλαιόχωρα. Αυτό για εμένα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και για τους δημότες τους δικούς μας".
Ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε σχετικά: "Το χωροταξικό όσον αφορά τον τόπο μας και ειδικότερα την πρώην επαρχία Σελίνου, κινείται, κατά την προσωπική μου άποψη, προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτιμώ ότι η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δίνει, επί της ουσίας, τη δυνατότητα σε όλους εμάς, τους ανθρώπους του Σελίνου, να προτάξουμε όσα μας ενώνουν - που είναι πολλά - και να προχωρήσουμε, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς τοπικιστικές αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας και χωρίς μικροπολιτικές αντιπαλότητες, στη νέα εποχή. Μια εποχή που επιβάλει την ισχύ εν τη ενώσει, την ενότητα, τη συλλογικότητα, τη σύνθεση, τη συνεργασία, τη διαβούλευση και όχι τη στείρα άρνηση και τον διχασμό".

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ:
Θετικός ο Βιρβιδάκης,
διαφωνούν οι Κεμεσίδης - Σταματάκης

Ικανοποιημένος για τον "Καλλικράτη" σε ό,τι αφορά το Δήμο Χανίων εμφανίσθηκε ο δήμαρχος κ. Κ. Βιρβιδάκης. "Οπως έχω δηλώσει συμφωνώ με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που υιοθετήθηκε σε ό,τι αφορά το Δήμο Χανίων. Για το σύνολο του νομού δεν μπορώ να εκφραστώ αν δεν συνεδριάσει το Δ.Σ. και η Γ.Σ. της ΤΕΔΚ " ανέφερε, ενώ ως προς το θεσμικό του "Καλλικράτη" τόνισε ότι περιμένει να διαβάσει το πλήρες κείμενο και αν έγιναν σεβαστές οι "κόκκινες" γραμμές που έβαζε η ΚΕΔΚΕ. Αντίθετη στη συνένωση τους με τα Χανιά, εμφανίζονται οι δήμαρχοι Νέας Κυδωνίας και Ελευθερίου Βενιζέλου. Από τον πρώτο ο κ. Μ. Σταματάκης επισήμανε πως "η άποψή μου είναι ότι δεν έπρεπε να χωριστούμε από τον Πλατανιά γιατί η περιοχή έχει κοινά χαρακτηριστικά. Στοχεύουμε στην τουριστική ανάπτυξη, στην οικιστική ανάπτυξη; Σε τι ακριβώς;" Ο κ. Σταματάκης υπογράμμισε επίσης πως το τμήμα Κλαδισός - Ταυρωνίτης δεν θα πρεπε να χωριστεί. "Θα φανεί στο μέλλον ότι αυτός ο χωρισμός θα δημιουργήσει προβλήματα. Μπορεί σε ένα επόμενο "Καλλικράτη" ή όπως τον ονομάσουν να ενωθούν οι δύο αυτές περιοχές."
Για τον Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου, που επιθυμούσε να συνενωθεί μαζί με τους Δήμους Θερίσου και Κεραμειών και όχι με τα Χανιά ο κ. Κεμεσίδης υπογράμμισε ότι: "Αυτοί που εμπνεύστηκαν αυτό το σχέδιο ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε τέτοια οικονομική κρίση απαιτούνται Δήμοι βιώσιμοι όχι Δήμοι που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν μπορούν να κάνουν υδροκέφαλο Δήμο στα Χανιά. Πώς θα κρατήσουν ένα τόσο τεράστιο Δήμο όταν όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα; Συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι λάθος ένας τεράστιος Δήμος Χανίων και όχι ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου - Θερίσου- Κεραμειών που πληροί όλα τα προσόντα που ζητάει ο Καλλικράτης".

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ:
Αντιδράσεις από την Αση Γωνιά

Την αντίθεσή του με την κατάργηση της Κοινότητας Αση Γωνιάς σύμφωνα με όσα προτείνει το χωροταξικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Σμπυράκης σημειώνοντας ότι από σήμερα θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών: "Θα επιμείνουμε στη θέση μας για να παραμείνει η Κοινότητα Αση Γωνιάς ως έχει. Αύριο θα κοιτάξω να κλείσω ραντεβού με τον κ. Ραγκούση, για να αποδείξουμε ότι είμαστε 100% μια ορεινή κοινότητα, η οποία εξαιτίας του ορεινού όγκου δεν μας βολεύει όπου και να πάμε και να διεκδικήσουμε να παραμείνουμε Κοινότητα. Αυτή είναι η θέση μας, του κοινοτικού συμβουλίου και όλου του χωριού".
"Σε γενικές γραμμές το χωροταξικό είναι καλό. Τίθεται βέβαια ένα θέμα κατά πόσο είναι βιώσιμοι οι Δήμοι που δημιουργήθηκαν" ανέφερε ο δήμαρχος Κρυονερίδας κ. Γρ. Μαρκάκης. Αναφορικά με την επιλογή των Βρυσών ως έδρα του Δήμου Αποκορώνου ο κ. Μαρκάκης παρατήρησε πως "δεν θα θελα να κάνω κάποιο σχόλιο επειδή οι Βρύσες είναι η έδρα του Δήμου μου. Ομως πληρούν τις προϋποθέσεις γιατί χωροταξικά καλύπτουν όλες τις περιοχές του Αποκόρωνα." Ο κ. Μαρκάκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ακόμα μεγαλύτερων ΟΤΑ, καθώς όπως εκτιμά δίνουν μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ:
Αντίθετος ο Τσαγκαράκης

"Καταστροφικό" για τον δήμο Πλατανιά χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιώργος Τζαγκαράκης το σχέδιο Καλλικράτης το οποίο ανακοινώθηκε χθες απο την κυβέρνηση.
Για τον Δήμο Πλατανιά το σχέδιο προβλέπει έναν δήμο με έδρα τον Πλατανιά που θα αποτελείται από τους δήμους α. Κολυμπαρίου β. Μουσούρων γ. Βουκολιών και δ. Πλατανιά, οι οποίοι καταργούνται.
Όπως είπε ο κ. Τσαγκαράκης στα "Χ.Ν." "το σχέδιο είναι καταστροφικό διότι εάν φύγει ο δήμος Νέας Κυδωνίας απο το συγκρότημα και υπάγεται στα Χανιά, ο δήμος Κολυμπαρίου δεν θα είναι βιώσιμος αλλά φυτοζωούμενος, όπως θα είναι και οι περισσότεροι.Με το συγκεκριμένο σχεδιασμό μένουμε μόνοι μας με τρεις ορεινούς δήμους και απο εκεί και πέρα το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο. Ήμασταν απο τους βιωσιμότερους και αναπτυξιακούς δήμους στην Κρήτη, όμως πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Καταφέραμε να μας κάνουν απο τους τελευταίους.Έχουμε καταστραφεί προκαταβολικά".
Ο ίδιος τόνισε ότι "αυτό δεν θα γίνει δεκτό. Οι αντιδράσεις μας θα είναι έντονες. Αύριο (σήμερα) στις δύο το μεσημέρι έχουμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητήσουμε το τρόπο που θα αντιδράσουμε. Κανείς δεν θα υπογράψει την καταστροφή του δήμου μας".

ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Σκουλάκη: "Μη βιώσιμος δήμος"

Την αντίδραση της δημάρχου Κισάμου κ. Φρόσως Σκουλάκη έφερε το σχέδιο Καλικράτης που προβλέπει ένα δήμο με έδρα τον Κίσαμο αποτελούμενο από τους δήμους Κισάμου, Μηθύμνης και Ιναχωρίου, οι οποίοι καταργούνται.
"Ένας δήμος για να είναι βιώσιμος πρέπει να είναι μεγαλύτερος διοικητικά", ανέφερε χαρακτηριστικά στα "Χ.Ν." η δήμαρχος Κισάμου κ. Φρόσω Σκουλάκη.
"Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η επαρχία Κισάμου έπρεπε να είναι ένας δήμος. Βέβαια η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου κάνει λόγο για έναν δήμο ή δύο μικρούς. Δηλαδή οι τρεις δήμοι όπως εμφανίζονται σήμερα (Κισάμου, Μηθύμνης και Ιναχωρίου) και οι άλλοι δήμοι (Βουκολιών και Κολυμπαρίου) να αποτελέσουν άλλον έναν δήμο.
Τα αποτελέσματα σήμερα δείχνουν ότι θα αποτελούμε έναν δήμο με 11.500 περίπου πληθυσμό. Θεωρώ ότι δεν είναι μεγάλος δήμος. Ένας δήμος για να είναι ισχυρός πρέπει να είναι βιώσιμος, να αυτοδιοικείται για να μπορέσει να έχει βιώσιμες υπηρεσίες. Γενικότερα θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο πληθυσμό" τόνισε.
" Βέβαια δεν πήγαμε συγκροτημένοι και από τους πέντε δήμους ώστε να απαιτήσουμε όλη η επαρχία να γίνει ένας δήμος.
Ο κάθε δήμος είχε διαφορετικές αποφάσεις στα δημοτικά του συμβούλια" κατέληξε η κ. Σκουλάκη.
(Από τα "Χανιώτικα νέα" - 29/4/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου