Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Βιβλίο περί βιοποικιλότητας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε μια εποχή που υπάρχει όχι μόνον οικονομική αλλά και περιβαλλοντική... κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Δρ. Αρτέμη Αθανασάκη: "Η Βιοποικιλότητα ως περιβαλλοντικός πόρος οικολογικής και πολιτισμικής αξίας".
Είναι γεγονός ότι το περιβάλλον καθημερινά απειλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, εθνικά αλλά και παγκόσμια. Ως εκ τούτου είναι σημαντική υπόθεση η ευαισθητοποίηση του πολίτη, η οποία έρχεται μέσα από τη γνώση.
Αυτή τη γνώση, ως προς το θέμα της βιοποικιλότητας, παρέχει το βιβλίο του κ. Αθανασάκη το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις: "Εν Αρχή", χάρη και στην Ενωση Ελλήνων Φυσικών. Ο κ. Αθανασάκης είναι επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φυσικών Αθήνας που διδάσκει φυσικές και περιβαλλοντικές επιστήμες στους μετεκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος έχει εκδώσει 15 βιβλία για τις φυσικές και περιβαλλοντικές επιστήμες και τη διδακτική τους. Οπως σημειώνει στο πρόλογο του νέου του πονήματος,
"η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, μέσω του γράφοντος, παραδίδει στο επιστημονικά καταρτισμένο και μη, αναγνωστικό κοινό, το πόνημα αυτό για τη Βιοποικιλότητα, ως περιβαλλοντικού πόρου υψίστης οικολογικής και πολιτισμικής αξίας, με την ευκαιρία ανακήρυξης από τον Ο.Η.Ε. του έτους 2010, ως "Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας". Και μάλιστα σε μια πλανητική, κοινωνικοπεριβαλλοντική συγκυρία, που απαιτεί από τους "πολίτες", όχι μόνο τη γνωστική κατανόηση του προβλήματος της βιοποικιλότητας, αλλά και την ευαισθητοποίηση, συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση τους για το ζήτημα αυτό, ενισχύοντας έτσι και τις προσπάθειες των τοπικών, εθνικών και διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών, συλλόγων, οργανώσεων και πρωτοβουλιών, για την ανακοπή της πορείας μείωσης της βιοποικιλότητας. Έτσι και ετούτη η συγγραφή, τείνοντας προς την κατεύθυνση αυτή, υλοποιεί μια προσπάθεια "συστημικής προσέγγισης" όλων των διαστάσεων και εκφάνσεων του προβλήματος της βιοποικιλότητας σε τοπικό, εθνικό (ελληνικό) και πλανητικό επίπεδο, όπως γίνεται αντιληπτό από τη δόμηση των περιεχομένων αυτού του βιβλίου.
Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή υπήρξε ιδιαιτέρως βασανιστική, επίμοχθη και επίμονη για τον γράφοντα, επειδή η αποκάλυψη των "μυστικών" λειτουργίας της βιοποικιλότητας, άρχισε να απασχολεί σοβαρά τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Η δυσκολία αυτή ενίσχυσε το "άγχος" αναζήτησης του γράφοντος για πηγές σχετικές με αυτό το θέμα, που θα ενίσχυαν τη γνωστική εξοικείωση του γράφοντος με το πρόβλημα της βιοποικιλότητας και θα επικύρωναν την αξιοπιστία της συγγραφικής αυτής εργασίας.
Πέρα όμως από τη δυσκολία αυτή και στο βαθμό που, εννοιολογικά, ξεπεράστηκε, το πρόβλημα της βιοποικιλότητας χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα οργανωτικών δομών και ενεργειακών λειτουργιών, που προσδιορίζει όχι μόνο τις επιστημονικές της ερμηνείες, αλλά και τις σχέσεις της με τις οικονομικές, θεσμικές, νομικές, αισθητικές, πολιτισμικές και ηθικές έννοιες και αξίες, και όπως αυτές επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινής, ανθρώπινης και μη, ζωής.
Γι' αυτό και το συγγραφικό αυτό πόνημα απευθύνεται όχι μόνο στους "ειδικούς", αλλά και σε κάθε μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, επιχειρηματία, αλλά και απλό πολίτη της πλανητικής κοινωνίας, που νοιάζεται για την ποιότητα του περιβάλλοντός του".
Είναι μια αξιόλογη έκδοση που πετυχαίνει να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο τη φύση και να κατανοήσουμε τη σημασία της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου