Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Εφυγε ο Θοδωρής Καλούμενος - Φτωχότερος ο πολιτισμός

Φτωχότερος είναι από χθες ο πολιτιστικός κόσμος της Κρήτης και όχι μόνον. Ο Θοδωρής Καλούμενος, καλλιτεχνικός επιμελητής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και σημαντικός ζωγράφος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε στις 4 το απόγευμα στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά.
Ο Θοδωρής Καλούμενος ήταν ένα φωτεινό μυαλό. Δεν ήταν μόνο λάτρης της τέχνης, αλλά και λάτρης της πόλης των Χανίων στην οποία επέλεξε να εγκατασταθεί το 1976 και του παλιού λιμανιού όπου τον συναντούσαμε συχνά.
Ακούραστος εργάτης της τέχνης, ο Καλούμενος είχε στο ενεργητικό του 22 ατομικές και 15 ομαδικές εκθέσεις.
"Ολα τα στοιχεία της τεχνικής που χρησιμοποιώ, βρίσκονται πάντοτε κάτω απ' την επίδραση του "ελεγχόμενου" και του "τυχαίου", του "κύριου" και του "περιθωριακού". Η κίνηση του χεριού μου ακολουθεί τα ίχνη ή τα κρυμμένα σχέδια που αφήνουν πάνω στον καμβά ή στο χαρτί, οι αλληλεπιδράσεις αυτών των τεσσάρων παραγόντων", σημείωνε ο Καλούμενος σε λεύκωμα από έκθεση έργων του.
Σε βιογραφικό του που περιλαμβάνεται στο λεύκωμα διαβάζουμε:
Ο Θοδωρής Καλούμενος γεννήθηκε στην Αθήνα (Μεταξουργείο), την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1948. Το 1969 ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο (Δοξιάδη), όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων, με δασκάλους τον Δημήτρη και τη Χαρίκλεια Μυταρά, τον Πέτρο Ζουμπουλάκη και τον Γιώργο Γεωργιάδη. Για να αντιμετωπίσει τις πιεστικές παραινέσεις των δασκάλων του να φοιτήσει στην Α.Σ.Κ.Τ., αναγκάζεται να σκηνοθετήσει ατύχημα στις εισαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου. Έτσι, πετυχαίνει να αποφύγει τελικά την εισαγωγή και τη φοίτηση στη Σχολή, αντίθετα με τις προσπάθειες της πλειοψηφίας. Από το 1972 ως το 1975 εργάζεται σαν καθηγητής στην Ιδιωτική Σχολή Διακόσμησης «Μ Π Ο Ζ Α Ρ» (Αθήνα), όπου διδάσκει το μάθημα του χρώματος. Συνεργάζεται επίσης με τη διαφημιστική εταιρεία «ΔΔ Δήμου» (Αθήνα) σαν art director, σαν σχεδιαστής επίπλων στο εργοστάσιο Βαράγκη (Αθήνα), και σαν αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων στο Μεσογειακό γραφείο της Αρχιτεκτονικής εταιρείας "KELLER S.A." που διατηρεί γραφεία και στις 5 ηπείρους, ειδικευόμενη στην κατασκευή μεγάλων ξενοδοχείων (Hilton κ.λπ.), την περίοδο που η εταιρεία κατασκευάζει το Porto Caras. Το 1976 εγκαθίσταται στα Χανιά και συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του «Πειραματικού Καφενείου το Αντάμωμα», το οποίο δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτιστικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι της πόλης.
Ταξιδεύει, ζεί και εργάζεται μέχρι και το 1985 στην Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία. Έχει πραγματοποιήσει 22 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Ρώμη, Βέρνη, Ζυρίχη, Βασιλεία, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και 15 ομαδικές σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Κρήτη και αλλού στην Ελλάδα. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές αλλά και σε δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 1981 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σκέψεις για το Σύμβολο Καραγκιόζης» (Εκδ. ΥΑΚΙΝΘΟΣ ). Είναι ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελβετίας (GSMBA) από το 1981. Το 1998 ιδρύει και διευθύνει το «Εργαστήριο Ελευθέρας Εικαστικής Εκφράσεως» στα Χανιά. Συμπεριλαμβάνεται στο Λεξικό των Ελλήνων Καλλιτεχνών ( Εκδ. ΜΕΛΙΣΣΑ ). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής Πολιτισμού της Νομαρχίας Χανίων. Το 1999 και 2000 επιμελείται, σεναριογραφεί και παρουσιάζει την εβδομαδιαία πο-λυθεματική εκπομπή, ενημερωτικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα «ΜΕΣΟΛΟΒIΟΝ» διαρκείας 45 λεπτών, καθώς και την εκπομπή «Στις στράτες των τόπων και των χρόνων» (μικρά οδοιπορικά στα χωριά και τα μνημεία της Δυτ. Κρήτης), στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Κ Υ Δ Ω Ν. Το 2001 συμμετέχει σαν αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.
Τον Απρίλιο του 2003, συνεργάζεται με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με θέματα ευθύνης την οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων και εκδηλώσεων, την ταξινόμηση, απογραφή και φωτογράφηση της συλλογής των έργων τέχνης του Δήμου Χανίων, θέματα δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας (διάφορα κείμενα, δελτία τύπου κ.λπ.), την οργάνωση πωλητηρίου, τον σχεδιασμό πληροφοριακού εντύπου της Δ.Π.Χ. και διάφορα θέματα όπως τον σχεδιασμό επεμβάσεων στους χώρους της Πινακοθήκης.
Τον Αύγουστο του 2004, προσλαμβάνεται στη θέση του Καλλιτεχνικού Επιμελητή στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Γ. ΛΥΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου