Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Κτήρια σε εγκατάλειψη στο παλιό ψυχιατρείο Χανίων

Αφημένα στη φθορά του χρόνου παραμένουν κτήρια του παλιού ψυχιατρείου Χανίων ενώ, όπως όλα δείχνουν, καθυστερούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου σε τμήμα της έκτασης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έργο το οποίο είχε εγκρίνει την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.
Σήμερα, σε ορισμένα κτίσματα του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων στεγάζονται υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και η Υπηρεσία Ασύλου.
Ωστόσο τα περισσότερα κτήρια είναι άδεια και σε αυτά οι εικόνες εγκατάλειψης παραμένουν εμφανής. Κτήρια που κάποτε στέγαζαν ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα και σήμερα παραμένουν κτήρια – “φαντάσματα” με σπασμένα τζάμια, αφημένα στη φθορά του χρόνου.
ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Στο μεταξύ, μέχρι χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για το νέο Δικαστικό Μέγαρο ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι τμήμα του ακινήτου έχει χαρακτηριστεί δασικό.
Ο κ. Πραματευτάκης, υποστήριξε ότι «υπάρχει πρόβλημα το οποίο πολύ καλύτερα το γνωρίζουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι απ΄ότι γνωρίζω από ασφαλείς πληροφορίες που έχω, αυτό το χρονικό διάστημα μελετούν ιδιαίτερα αυτό το θέμα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παλιότερο θέμα διεκδίκησης (μικρής) έκτασης από ιδιώτες, που όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τελεσιδικήσει υπέρ των ιδιωτών.
ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό έκτασης ως δασικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας, από τη συνολική έκταση του παλιού ψυχιατρείου (πάνω από 120 στρέμματα γης), 15 στρέμματα έχουν χαρακτήρα υπαγόμενο στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ειδικότερα: 7 χορτολιβαδικής έκτασης για τα οποία ο χαρακτήρας μπορεί να αλλάξει μέσα από την αναγνώριση του ιδιοκτησιακού και 7 δασικής έκτασης για τα οποία, μπορεί επίσης με διάφορα στοιχεία να γίνει νόμιμη αλλαγή χρήσης.
Πάντως, έως χθες δεν είχε υποβληθεί καμία σχετική αίτηση στη Δασική Υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι το ακίνητο του παλιού ψυχιατρείου ανήκε στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και προ ετών παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ σημερινός ιδιοκτήτης είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Για να προχωρήσει η διαδικασία, θα πρέπει η ΕΤΑΔ να λάβει απόφαση παραχώρησης της έκτασης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 17/1/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου