Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ενετική έπαυλη Σενεγκιάνα: Ένα ιστορικό κτήριο περιμένει αποκατάσταση στα Ροδωπού

Αποκατάσταση και ανάδειξη “περιμένει” ένα επιβλητικό ιστορικό κτήριο, στο χωριό Ροδωπού του Δήμου Πλατανιά με τον Δήμο και την Αρχαιολογία να βρίσκονται σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης καθώς έχουν επικαιροποιηθεί – ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες. O λόγος για την ενετική έπαυλη Senekjana (Σενεγκιάνα), η οποία, σύμφωνα με νεότερες αναφορές, δημιουργήθηκε στις αρχές του 1.500.
Ηδη, επικαιροποιήθηκε μία παλαιότερη μελέτη για το συγκεκριμένο κτήριο και αναμένεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού ή της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση.
Τη δεκαετία του ’80 με ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού απαλλοτριώθηκε το συγκεκριμένο κτήριο το οποίο πέρασε στο Δημόσιο.
Τη δεκαετία του ‘90 ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποκατάστασής του που όμως δεν ολοκληρώθηκαν.
Σήμερα, η έπαυλη σώζεται σε ημι-ερειπιώδη κατάσταση στο κέντρο του χωριού, δίπλα στη πλατεία με την Αρχαιολογία και τον Δήμο Πλατανιά να είναι σε επαφή με σκοπό την αποκατάστασή της.
Οπως είπε στα “Χ.ν.” η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, για τη συγκεκριμένη έπαυλη, «υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες οι οποίες έχουν εξεταστεί από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης και έχουν θεωρηθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Εθεταν όρο για μία συμπληρωματική στατική μελέτη η οποία εκπονήθηκε από την υπηρεσία μας και έχει σταλεί στην κεντρική υπηρεσία προκειμένου να εγκριθεί έτσι ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος των μελετών. Ο στόχος μας τώρα είναι σε συνεννόηση πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσουμε σε ένταξη της βίλας Ροδωπού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είτε αυτό θα είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε θα είναι η επόμενη προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ 2021-2027».
Η ίδια τόνισε ότι «είχαμε φροντίσει ήδη από το 2021 και ολοκληρώσαμε αυτή τη στατική μελέτη η οποία υπήρχε ως όρος στις εγκεκριμένες μελέτες που είχαν γίνει παλαιότερα, προκειμένου να μην υπάρχουν εκκρεμότητες από πλευράς τουλάχιστον σύνταξης μελετών για το μνημείο. Τώρα, ο στόχος είναι να δούμε από που θα είναι δυνατή η χρηματοδότησή της, είτε από το ένα πρόγραμμα είτε από το άλλο».
Ηδη από το 1991 η αρχιτέκτονας Τούλα Τριμανδήλη – Μαγκάν, είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κτήριο.
Η κα Τριμανδήλη είχε εργαστεί ως αρχιτέκτονας στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατά τα έτη 1991 – 1998 και, όπως μας λέει, εκείνες τις χρονιές μαζί με νεαρούς αρχιτέκτονες είχε μεταβεί στη βίλα στα Ροδωπού και την αποτύπωσε.
«Εκανα τα σχέδια, ετοίμασα μια πρόταση αποκατάστασης, την περάσαμε από το Τοπικό Συμβούλιο και έτσι μπόρεσε να μπει αργότερα, μετά το 1998 (επί δημαρχίας Πολυχρόνη Πολυχρονίδη), σε ένα πρόγραμμα επισκευής το οποίο ξεκίνησε με συντήρηση της τοιχοποιίας».
Το έργο εκείνο δεν ολοκληρώθηκε.
Ακόμα η κα Τριμανδήλη μας λέει ότι πρόκειται για βενετσιάνικη βίλα της οικογένειας Polani ενώ όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τα έτη κατασκευής της, επισημαίνει ότι την περίοδο κατά την οποία την αποτύπωσε, τα λιθοξοϊκά στοιχεία έδειχναν ότι χρονολογείται στα τέλη του 1.500. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, από νεότερα χρονολογικά στοιχεία της υποψήφιας διδάκτορος στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Νεκταρίας Λαϊνάκη, η οποία εκπονεί σχετικό διδακτορικό, η ύπαρξη της βίλας ανάγεται στις αρχές του 1.500.
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι η αναστήλωση που είχε ξεκινήσει κατά το παρελθόν δεν είχε ολοκληρωθεί και ο Δήμος ενεργοποίησε «όλες τις διαδικασίες για επανεργοποίηση της μελέτης με σκοπό την ολοκλήρωση της ανακατασκευής της, τηρώντας φυσικά όλα τα χαρακτηριστικά που είχε. Ετσι, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη κα Παπαδοπούλου έγινε η επικαιροποίηση αφενός της παλιάς μελέτης αλλά αφετέρου προστέθηκαν στοιχεία σε ό,τι αφορά τη στατικότητα της έπαυλης αλλά και την ολοκλήρωση της ανακατασκευής της η οποία ανέδειξε έναν προϋπολογισμό της τάξης περίπου των 800.000 ευρώ».
Ο ίδιος εξηγεί ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος είχε αναζητήσει πηγή χρηματοδότησης είτε από την Περιφέρεια Κρήτης, είτε από το ΕΣΠΑ.
«Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ που έληξε, από την Περιφέρεια δεν κατέστη δυνατό να μας το εντάξουν. Εχουμε μία δέσμευση ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο το έργο θα ενταχθεί. Ηδη, με την προισταμένη της Αρχαιολογίας κ. Παπαδοπούλου το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια επικοινωνία για το θέμα αυτό, προκειμένου να δούμε αν μπορούμε μέσω του υπουργείου Πολιτισμού να ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Βέβαια, υπάρχει η εναλλακτική να ενταχθεί στο ΠΔΕ της Περιφέρειας. Η ουσία είναι ότι εμείς έχουμε μία πλήρης μελέτη, η δε Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων έχει σκοπό να την υλοποιήσει με αυτεπιστασία».
Καταλήγοντας ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ότι «όλο το μελετητικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί. Εχουμε μία παλιότερη έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων σε ό,τι αφορά τη μελέτη που είχε εκπονηθεί τότε. Και ευελπιστούμε ότι δεν θα πάμε σε μια νέα διαδικασία νέας μελέτης αφού υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 18/1/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου