Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ένας Χανιώτης στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας

Χανιώτης ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Επικοινωνίας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Γαλλία.
O Εμμανουήλ Αθανασίου εισήχθη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Γαλλία αναλαμβάνοντας τα ηνία για την επικοινωνία και την εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς.
Ο Εμμανουήλ Αθανασίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, «είναι διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονας στη διεθνή και ευρωπαϊκή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Panthéon – Assas, Paris II. Ήταν Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Ειρηνευτικές Αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και επίσης συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, τη UNITAID, το Υπουργείο Δικαιωμάτων της Γυναίκας στη Γαλλία και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα».
Ο κ. Αθανασίου έχει εργαστεί για πολλές οργανώσεις όπως η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), “Μαζί ενάντια στη Θανατική ποινή” (ECPM), η Ευρω-μεσογειακή Ομοσπονδία κατά των Αναγκαστικών Εξαφανίσεων (FEMED) και έχει ξεκινήσει διεθνείς εκστρατείες όπως η Διεθνής Επιτροπή Υποστήριξης του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Liu Xiaobo, της οποίας υπήρξε συντονιστής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει επίσης εργαστεί για ανθρωπιστικές οργανώσεις σε Ευρώπη και Αφρική, όπως η WAHA International και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Έχει συνεργαστεί με Νομπελίστες Ειρήνης και με διεθνείς ΜΚΟ. Υπήρξε Πρέσβης της οργάνωσης «Paris en Compagnie» και είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σήμερα, o Εμμανουήλ Αθανασίου δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητος σύμβουλος στο τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ιδιαίτερα στο θέμα «Επιχειρήσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Ο ίδιος ο Εμμ. Αθανασίου τονίζει ότι «ο Πολιτισμός αποτελεί παράγοντα κλειδί στις διεθνείς σχέσεις και στη προώθηση της διμερούς συνεργασίας. Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί κομμάτι της πολιτικής ή κομματικής δραστηριότητας, ο Πολιτισμός είναι Πολιτική».
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας ιδρύθηκε το 2017 στην Αθήνα με στόχο να προωθήσει «όλα εκείνα τα δημιουργικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που θα τον καταστήσουν όχι μόνο ένα ελκυστικό εξαγώγιμο “προϊόν”, αλλά και έναν δίαυλο παναθρώπινης και οικουμενικής επικοινωνίας» μέσα από σεμινάρια, εκθέσεις Τέχνης, οργάνωση διαλέξεων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις βιβλίων καί άρθρων, συνεργασία του Ινστιτούτου με Α.Ε.Ι. καί άλλα Ακαδημαϊκά, εν γένει πνευματικά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, «η πολιτιστική διπλωματία είναι πολιτική πράξη και αφορά την προώθηση της εικόνας μιας χώρας στο εξωτερικό μέσα από τον πολιτισμό ενός λαού, τη γλώσσα, τις τέχνες, τις επιστήμες, τη θρησκεία, τη γαστρονομία, τις παραδόσεις και τα έθιμα του».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/1/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου