Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

«Όχι» στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Λεφτά για την Παιδεία και όχι για Πανεπιστημιακή Αστυνομία ζητούν φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης οι οποίοι χθες έδωσαν συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης που… έσταζαν νερά! Οι φοιτητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής της Πολυτεχνειούπολης, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στις παλιές εστίες, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου που θέτει όρια φοίτησης και καθορίζει την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ενώ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγοράς. Παράλληλα, γνωστοποίησαν πως προχθές ενημερώθηκαν ότι λόγω καταστροφής μετασχηματιστή, η Εστία αναμενόταν έως χθες βράδυ να παρέμενε χωρίς ρεύμα, άρα και χωρίς θέρμανση, νερό και διαδίκτυο.
Οι φοιτητές ύψωσαν πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (Μ.Α.Σ.) έξω από το αμφιθέατρο Α2 ενώ ξεκαθάρισαν ότι με τη χθεσινή παρέμβασή τους, η οποία είχε συμβολικό χαρακτήρα, θέλησαν να δείξουν ότι «η επιστροφή των φοιτητών στον τόπο σπουδών τους, είναι ρεαλιστική.
Είναι ένα εφικτό αίτημα των φοιτητικών συλλόγων από την αρχή της πανδημίας και αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε». Ο εκλεγμένος στον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Αποστόλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αντί να υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματά μας και για την επιστροφή των φοιτητών στη διά ζώσης εκπαίδευση και εξεταστική η οποία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα άλλο μέσο, ετοιμάζεται νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο αυξάνει τις βάσεις εισαγωγής, μειώνει εισακτέους, μειώνει τη χρηματοδότηση. Επιπλέον, ενώ μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν τα ρεαλιστικά αιτήματα των φοιτητών, δίνουν 30 εκατομμύρια για Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά τους φοιτητές σαν εγκληματίες και αδιαφορώντας για τα τεράστια προβλήματα που έχουμε».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις – παρεμβάσεις των φοιτητών θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα με το επόμενο ραντεβού να είναι αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγορά όπου θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μέσα σε αίθουσα της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής Διοίκησης στην οποία… έσταζαν νερά της βροχής. Ο φοιτητής υποστήριξε ότι αυτό «είναι μια απόδειξη» και συμπλήρωσε ότι σε «αίθουσες τρέχουν νερά, πέφτουν σοβάδες. Το ίδιο και στη Λέσχη Σίτισης».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών Εστιών, Φοίβος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι «στις εστίες γίνονται συχνά διακοπές ρεύματος, δεν έχουμε θέρμανση» και«μας λένε να κάνουμε υπομονή. Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να δίνονται εκατομμύρια ευρώ σε άλλες ανάγκες, που δεν είναι δικές μας αλλά του κράτους, να μας θεωρούν εγκληματίες και να φέρνουν Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια και από την άλλη μεριά τις δικές μας ανάγκες να μην τις καλύπτουν».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι νέες εστίες φτιάχτηκαν μετά από αγώνα των εστιακών φοιτητών ενώ στις παλιές εστίες στις οποίες μένουν 70 φοιτητές «δεν υπάρχει καμία συντήρηση εδώ και 20 χρόνια».
Στο μεταξύ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το πρόβλημα στο μετασχηματιστή που προκάλεσε διακοπή σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στις εστίες και σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει 30 ζεστά εκατομμύρια για αστυνόμευση στις σχολές, ενισχύει το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, μειώνει κατά 8% την χρηματοδότηση στην παιδεία» ενώ υπογράμμισε ότι «οι φοιτητές δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση».
Ανακοίνωσε εξέδωσε χθες το απόγευμα και η Ενωτική Πρωτοβουλία για την κατάσταση στις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «την στιγμή που ο προϋπολογισμός για την φοιτητική μέριμνα έχει μειωθεί κατά 39%, η κυβέρνηση επιλέγει να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία δίνοντας απλόχερα 30 εκατομμύρια ευρώ. Αν τα λεφτά πήγαιναν για τις ανάγκες των φοιτητ(ρι)ών, καμία βλάβη δεν θα άφηνε ξεκρέμαστους τους/ις εστιακούς/ές!».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 20/1/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου