Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Ντ. Μπακογιάννη: Χρονιά προκλήσεων και ευκαιριών το 2021

Χρονιά προκλήσεων αλλά και ευκαιριών θα είναι για την Ελλάδα το 2021, όπως επισήμανε η π. υπουργός, βουλευτής Χανίων της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας προχθές το βράδυ σε διαδικτυακή συνεδρίαση του Ροταριανού Ομίλου Χανίων.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι ο πρώτος χρόνος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, οι τρεις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2021 είναι: το θέμα της Υγείας με στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ώστε να επέλθει ανοσία στην κοινότητα, το στοίχημα της οικονομίας με το Ταμείο Ανόρθωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την προετοιμασία απορρόφησης των 72 δισεκατομμυρίων και, τρίτον, το στοίχημα με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η π. υπουργός υπογράμμισε ότι αφήσαμε πίσω «μία δύσκολη χρονιά», έναν χρόνο «ο οποίος μας δημιούργησε πράγματι καινούργια προβλήματα για τα οποία κανείς παγκοσμίως δεν ήταν προετοιμασμένος».
«Στην Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως την πανδημία», είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα με το εμβόλιο ανοίγεται μπροστά μας μια αχτίδα αισιοδοξίας.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, το 2020 ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα γεγονότα στον Εβρο και την προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας για να συμπληρώσει ότι «μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τις Ενοπλες Δυνάμεις μας και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν όλο το καλοκαίρι συνεχή προβλήματα και συνεχείς προσπάθειες παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Η κα Μπακογιάννη συμπλήρωσε ότι το καλοκαίρι κορυφώθηκε με την οικονομική κρίση ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοιού.
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η κα Μπακογιάννη αναφερόμενη στο 2021 σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα είναι μόνο μια συμβολική χρονιά καθώς συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία αλλά θα είναι και ένα έτος «ουσιώδες με σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες».
Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η πανδημία θα συνεχίσει να μας απασχολεί ενώ υπογράμμισε πως ξέρει καλά «πόσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σχεδόν σε απόγνωση» και ότι πολύς κόσμος έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ξεκινά μια νέα, εξαιρετικά αισιόδοξη περίοδος καθώς το εμβόλιο είναι εδώ, «ο αριθμός των εμβολίων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα είναι πολύ μεγαλύτερος και αυτό θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στον στόχο των εμβολιασμών που έχουμε θέσει».
Παράλληλα, σημείωσε ότι εάν όλα πάνε έτσι όπως τουλάχιστον ανακοινώνονται αυτή τη στιγμή «το σχέδιο του εμβολιασμού θα μπορέσει να είναι επιτυχές και η χώρα μας στις αρχές του καλοκαιριού να έχει πετύχει το πολυπόθητο στόχο 70% του ελληνικού λαού να έχει εμβολιαστεί έτσι ώστε να έχει επέλθει η ανοσία».
Επισης, η κα Μπακογιάννη δήλωσε αισιόδοξη με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ενώ επικρότησε τη στάση της Ευρωπαικής Ενωσης να εξασφαλίσει εμβόλια για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ
Αναφερόμενη στην οικονομία, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Ευρώπη αποφάσισε να κάνει το μεγάλο άλμα και να στηρίξει «αυτό το περίφημο Ταμείο Ανόρθωσης».
Η κα Μπακογιάννη εξήγησε ότι «το Ταμείο Ανόρθωσης είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση διότι για πρώτη φορά η Ευρώπη δανείζεται, εγγυάται τα χρήματα αυτά και δίνουν σε όλες τις χώρες οικονομική βοήθεια και οικονομική στήριξη».
Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι τυχερή γιατί χάρη σε μια έγκαιρη διαπραγμάτευση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμάς η αναλογία επιδοτήσεων και δανείων είναι πάρα πολύ προς όφελός μας».
Η βουλευτής σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστια πρόκληση μπροστά της. Πρέπει να απορροφήσουμε 72 δισεκατομμύρια. 72 δισεκατομμύρια είναι ουσιαστικά 2,5 ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται τεράστια οργανωτική προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε έτοιμες τις μελέτες μας, έτοιμες τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα. Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες τρεις χώρες που καταθέσανε ένα πρόγραμμα απορρόφησης των χρημάτων αυτών όχι σε επίπεδο εκθέσεων ιδεών αλλά σε επίπεδο επεξεργασμένων προτάσεων και έργων τα οποία είναι έτοιμα προς χρηματοδότηση».
Ο Β.Ο.Α.Κ.
Στο σημείο αυτό η κα Μπακογιάννη άνοιξε μια παρένθεση για να αναφερθεί στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης.
Όπως είπε, «για εμάς τους Κρητικούς είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ανατέθηκαν εφέτος 12 μελέτες για τον ΒΟΑΚ, 4 από αυτές είναι έτοιμες για να προχωρήσουν σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Η ίδια πρόσθεσε ότι «τρέξαμε αυτές τις μελέτες για να μπορούμε ακριβώς να είμαστε έτοιμοι για τη χρηματοδότηση του έργου».
«Αν δεν είχαμε προχωρήσει και την επέκταση του έργου με δύο διαφορετικούς δρόμους: ο ένας Χανιά – Καστέλλι και το πρόσθετο έργο: Σούδα – Αεροδρόμιο, εάν δεν είχαμε αυτές τις μελέτες δεν θα προλαβαίναμε το ταμείο αυτό από το οποίο θέλουμε να χρηματοδοτηθούμε».
Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναφερόμενη στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως η κρίση του περασμένου καλοκαιριού με την Τουρκία ήταν από τις δυσκολότερες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.
«Πετύχαμε όμως συγκεκριμένες και πολύ σημαντικές επιδόσεις», πρόσθεσε και εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι «θωρακίσαμε τον Εβρο» και «για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά σύνορα».
Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο γύρο διερευνητικών επαφών που, όπως είπε, ήθελαν να αποφύγουν οι Τούρκοι.
Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτόν τον διάλογο με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και «από μία θέση ισχύος, έχοντας αυξήσει πάρα πολύ τις διπλωματικές της επαφές, έχοντας κάνει μια εξαιρετική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας συμφωνήσει για την αναβάθμιση της Σούδας».
Η ΣΟΥΔΑ
Στο σημείο αυτό η κα Μπακογιάννη στάθηκε στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και μεταξύ άλλων είπε: «Εκτός από την πολιτική και στρατιωτική της σημασία, για εμάς τους Χανιώτες θα έχει μια τεράστια οικονομική σημασία διότι τα χρήματα τα οποία θα πέσουν στη Σούδα είναι πάρα πολλά και είναι και χρήματα ελληνικά και χρήματα αμερικάνικα για να μπορέσει να υπάρξει πλήρης αναβάθμιση και ένας δεύτερος Ναύσταθμος στη Σούδα».
Αναφερόμενη στους εξοπλισμούς, επισήμανε ότι η Ελλάδα θωρακίζεται σε ανώτατο επίπεδο.
Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Αναφερόμενη στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, η κα Μπακογιάννη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η προεδρία Μπάιντεν σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ σε βασικές κοινές αρχές. Πρώτα απ’ όλα στην προάσπιση των δημοκρατικών θεμελιωδών αρχών, δεύτερον στην πολυμερή διπλωματία, στην συνεργασία». Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι πρώτες αποφάσεις του Μπάιντεν ήταν η επιστροφή στον ΠΟΕ και στη Συμφωνία για την προστασία του Κλίματος.
Παράλληλα, ανέφερε (σε σχέση με την ήττα Τραμπ) ότι «ο Ερντογάν έχασε ένα σύμμαχο με τον οποίο μπορούσε να επικοινωνήσει από την πίσω πόρτα».
ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Καταλήγοντας η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι «δεν θα είναι εύκολος χρόνος το 2021» καθώς «οι προκλήσεις είναι μεγάλες», αλλά σήμερα «υπάρχει στρατηγική και βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη. Και αυτή τη στρατηγική ακολουθούμε».
Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το 2021 θα είναι ο πρώτος χρόνος ανάκαμψης της οικονομίας».
«Η Ελλάδα θα είναι πάλι παρούσα. Θα είναι και η Κρήτη σημαντικά παρούσα», συμπλήρωσε.
Τη συνεδρίαση διοργάνωσε ο Ροταριανός Ομιλος Χανίων με το 1ο Κοινοτικό Σώμα εν Ελλάδι εις Αζωγυρέ Σελίνου. Συνδιοργανωτές ήταν οι Ροταριανοί Ομιλοι: Αθηνών, Ψυχικού, Κηφισιά-Πολιτείας, Βουλιαγμένης, Ηρακλείου Κρήτης, Περιστερίου, Ζακύνθου, Πειραιώς, Μαραθώνα-Νέα Μάκρη, Πατρών, Περιστέρι – Ανθούπολη και Κορωπίου.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/1/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου