Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Κτήρια σε αχρησία

Ενα από τα χρόνια προβλήματα των Χανίων είναι και η εγκατάλειψη δημόσιων κτηρίων. Η νέα χρόνια ήρθε αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα.
Ανάμεσα στα κτήρια αυτά, το παλιό ΙΚΑ, στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού, τα εμβληματικά Νεώρια (για τα οποία, πάντως, τον Ιούλιο του 2020 είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Περιφέρειας και του Δήμου), οι παλιές δικαστικές φυλακές, τα κτήρια του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων στη Σούδα, το παλιό Δημαρχείο στο λιμάνι το οποίο ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται πριν δύο δεκαετίες με χρήματα τότε του προγράμματος “Θησέας” τα οποία δεν έφτασαν ποτέ για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση του κτηρίου.
Αυτό που, όπως διαπιστώνουμε, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι μια καταγραφή όλων των αναξιοποίητων δημόσιων κτηρίων και σε συνεννόηση με τους φορείς – ιδιοκτήτες τους, παρουσίαση ενός συγκροτημένου σχεδίου για την αποκατάσταση και αξιοποίησή τους.
Οι θεσμικοί φορείς των Χανίων και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, να τα καταγράψουν στο σύνολό τους, να καθορίσουν ένα συνολικό σχεδιασμό και να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάστασή τους και παράλληλα αφού ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, να προχωρήσουν σε ουσιαστικές προτάσεις για τη χρήση τους.
Στην πράξη, μέχρι τώρα, τα περισσότερα κτήρια ρημάζουν και το κόστος για την αποκατάστασή τους αυξάνεται συνεχώς…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/1/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου