Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Μακρύς δρόμος...

Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει ακόμα… μακρύς. Ο αριθμός των θανάτων και των νέων κρουσμάτων της νόσου Covid-19 δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Στα Χανιά, ήρθε το… Δημοτικό Γηροκομείο να ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων με τους διοικούντες στην ανακοίνωση που πρόσφατα έδωσαν στη δημοσιότητα να αναφέρουν τι έκαναν και τι μέτρα έλαβαν αλλά όχι τι άλλο, ενδεχομένως, έπρεπε να είχε γίνει.
Όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι μήνες του 2021 θα κυλήσουν όπως οι τελευταίοι του 2020. Δηλαδή, με καραντίνα και μέτρα.
Στο μεταξύ, μέσα στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης, έχει παράλληλα, αναδειχθεί το έργο και ο ρόλος των ανθρώπων της Υγείας: γιατρών, νοσηλευτών και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων που ηρωικά στέκονται δίπλα στον πάσχοντα και δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
Μόνο που αυτή η υγειονομική κρίση, έχει δημιουργήσει μια οικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, η οποία όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται.
Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενώ από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80%, επεκτείνεται για τον Φεβρουάριο και για δύο μήνες, ακόμα κανονικά θα καταβάλλονται όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έχουν λήξει.
Αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για να καλύψουν τα προβλήματα που επιφέρει σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η καραντίνα λόγω της πανδημίας.
Χρειάζονται επιπλέον οικονομικά μέτρα στήριξης όπου υπάρχει ανάγκη: Τόσο για την περαιτέρω στήριξη του ΕΣΥ με ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό όσο και για τη στήριξη της αγοράς, της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.
Η υγειονομική κρίση -σύντομα ελπίζουμε- θα περάσει.
Ας ελπίσουμε η οικονομική κρίση που θα αφήσει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η κοινωνία έχει δεχτεί απανωτά οικονομικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια μέσα από τα μνημόνια και τις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας και άντεξε. Δεν αντέχει άλλο να πληρώνει “πληγές” για τις οποίες δεν φέρει ευθύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 16/1/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου