Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ιστορικές αναφορές: Μανώλης Μπακλατζής

Ενας από τους Χανιώτες πολιτικούς που με τη στάση ζωής του έδωσε το παράδειγμα και άφησε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές ήταν ο Μανώλης Μπακλατζής (1900 – 1971).
Ο Μπακλατζής είχε διατελέσει βουλευτής αλλά και α’ αντιπρόεδρος της Βουλής. Επίσης, εχρημάτησε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος καθώς το 1926 εξέδωσε στα Χανιά την εφημερίδα “Παρατηρητής” με πίστη στην ισότητα και τη δημοκρατία.
Γραμματέας του Μπακλατζή είχε διατελέσει το 1965 ένας άλλος Χανιώτης, ο κ. Γιώργος Γεωργιακάκης, σήμερα 90 χρόνων, ο οποίος υπήρξε κοντά σε πολιτικούς της εποχής.
Ο κ. Γεωργιακακάκης στις 20-8-1965 είχε διορισθεί στη θέση του ιδιαίτερου Γραμματέως του Προέδρου της Βουλής με την υπ’ αριθμ. 16236/13741/20-8-65 απόφαση.
Στο αρχείο του ο κ. Γεωργιακάκης έχει φωτογραφικό υλικό από εκείνη την εποχή το οποίο μας παραχώρησε προς δημοσίευση.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιακάκης μας λέει ότι ο Μανώλης Μπακλατζής ήταν «άγιος ανθρωπος. Με εξυπηρέτηση όλων των φτωχών και δυστυχισμένων. Ημουν στο πλάι του μέχρι τον θάνατό του».
Στην προσωπικότητα του Μανώλη Μπακλατζή αναφέρεται σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα νέα” στις 5 Δεκεμβρίου 2012 η κα Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού, κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό που μπήκε φτωχός στην πολιτική και έφυγε φτωχότερος.
Σύμφωνα με την κα Παπαδερού, «δύο στοιχεία κυριάρχησαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Μπακλατζή. Η βαθιά πίστη του στον Θεό και η αφοσίωσή του στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Ενθερμος υποστηρικτής των ιδεωδών του Ελευθέριου Βενιζέλου, αγωνίστηκε σε όλη τη ζωή του για τη μετουσίωση τους σε πράξη».
Ο Μανώλης Μπακλατζής γεννήθηκε το 1900 στο χωριό Μονή Σελίνου. Το 1935 μετείχε ενεργά στο κίνημα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το 1936 εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Χανίων. Ακολούθησε η δικτατορία του Μεταξά, ο Μπακλατζής ήρθε στα Χανιά και συμμετείχε στο κίνημα του 1938 για την επαναφορά των Δημοκρατικών διαδικασιών, καταδικάστηκε σε θάνατο και διέφυγε στην Κύπρο ως πολιτικός εξόριστος. Ο ίδιος το 1953 αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των Η.Π.Α. περί στρατιωτικών ευκολιών. Το 1967 με τη δικτατορία των συνταγματαρχών ο Μπακλατζής, λόγω έλλειψης χρημάτων, αδυνατεί να διαφύγει στο εξωτερικό, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις φυλακές “Αβέρωφ”.
Ο Μπακλατζής έφυγε από τη ζωή το 1971 και, όπως σημειώνει η κα Παπαδερού στο άρθρο της, στην κηδεία του «ήρθαν χιλιάδες συμπολίτες μας να πουν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο, στον Χανιώτη, στον Σελινιώτη που στάθηκε δίπλα τους όποτε τον είχαν ανάγκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 11/5/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/manolis-mpaklatzis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου