Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός και ενημέρωση

Ολος, σχεδόν, ο πλανήτης εδώ και μεγάλο διάστημα ζει στον ρυθμό του… κορωνοϊού. Με τις κυβερνήσεις να αποφασίζουν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων υπό το φόβο γρήγορης εξάπλωσης της Covid-19 σε βαθμό που τα συστήματα Υγείας να μη μπορούν να ανταποκριθούν.
Οι εικόνες που είδαμε από την Ιταλία με τους χιλιάδες νεκρούς φανέρωσαν πως ο νέος κορωνοϊός, μέχρι να βρεθεί θεραπεία, δεν αστειεύεται…
Στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι αλλά η έγκαιρη λήψη των μέτρων και η υπακοή των πολιτών επέτρεψε να μη γίνουμε… Ιταλία.
Στην Κρήτη εμφανίστηκαν συνολικά λίγα κρούσματα.
Στα Χανιά, αυτές τις μέρες είχαμε, σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, τη νοσηλεία 87χρονου στον οποίο το πρώτο τεστ ήταν θετικό και το δεύτερο αρνητικό και χθες είχαμε επίσης ένα ακόμα θετικό τεστ σε 76χρονο.
Τα “Χανιώτικα νέα” με σεβασμό στον αναγνώστη, δημοσιεύουν, όπως τα περισσότερα ΜΜΕ της πόλης, μετά από διασταύρωση, μόνο την είδηση για επιβεβαιωμένα από τεστ κρούσματα και όχι για ύποπτα.
Ωστόσο, κάποια “διαδικτυακά τρολ” δεν χάνουν ευκαιρία να επιτίθενται στον Τύπο που εννοεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δηλαδή να ενημερώνει χωρίς υπερβολές για τα πραγματικά γεγονότα και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Η ενημέρωση είναι υποχρέωση του Τύπου και δικαίωμα του πολίτη.
Γιατί ο ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.
Και επειδή, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, από τον κορωνοϊό δεν έχουμε τελειώσει, ας ευχηθούμε το καλοκαίρι να κυλήσει ομαλά και να μην δούμε δεύτερη κορύφωση και νέους περιορισμούς. Μακριά από συνωμοσιολογίες και fake news από αυτά που κατακλύζουν το διαδίκτυο…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/5/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/koronoios-kai-enimerosi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου