Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Οι άστεγοι

Η ανάγκη ανάπτυξης δομών για τους άστεγους αναδεικνύεται μέσα και από το περιστατικό που σημειώθηκε στο Ρέθυμνο. Εκεί, λοιπόν, όπως καταγγέλθηκε, επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση ενός ανθρώπου του οποίου, όμως, σπίτι είναι ο… δρόμος. Μάλιστα, στην κλήση αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι άστεγος.
Ο υπερβάλλων ζήλος του οργάνου της τάξης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μετά τις οποίες, όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία εντόπισε τον άστεγο από τον οποίο πήρε την κλήση ενώ ξεκίνησε προσπάθεια από τον Δήμο και συλλογικότητες να βρεθεί χώρος διαμονής για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Δεν μπορεί τα μέτρα προστασίας από την πανδημία να οδηγούν σε στοχοποίηση ανθρώπων που εκ των πραγμάτων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πώς να απαιτήσεις, άλλωστε, από κάποιον να μείνει σπίτι του όταν δεν έχει σπίτι.
Αντίθετα, οι άστεγοι αλλά και όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τώρα θα πρέπει να τύχουν μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την πολιτεία.
Οχι μόνο να διαμορφωθούν δομές για φιλοξενία αυτών των ανθρώπων -στα Χανιά μαθαίνουμε ότι συχνά ο ξενώνας στη Ρεγγίνα είναι γεμάτος- αλλά ταυτόχρονα με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς), να γίνεται προσέγγιση των ανθρώπων στον δρόμο και να διαμορφώνονται γέφυρες επικοινωνίας. Ετσι ώστε ακόμη και όσοι, πιθανώς, έχουν συνηθίσει τον δρόμο… να μην είναι μόνοι αλλά και να κατανοήσουν την ανάγκη φιλοξενίας σε δομή.
Αν κάτι δεν πρέπει να επιτραπεί με αυτή την κρίση που περνάμε, είναι να μη χαθεί η ανθρωπιά.
Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να συμβάλλουν, η Αυτοδιοίκηση αλλά και κάθε κοινωνικός φορέας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 4/4/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/oi-astegoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου