Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ραδιοερασιτεχνισμός με συνομιλίες σε ολόκληρο τον πλανήτη

Στον ραδιοερασιτεχνισμό είναι αφιερωμένο τμήμα ενός ρεπορτάζ από το ένθετο "Διαδρομές" της εφημερίδας: "Χανιώτικα νέα" του Σαββάτου 11 Απριλίου για χόμπι από το σπίτι με συνέντευξη ραδιοερασιτέχνη ο οποίος μιλά για το μαγευτικό αυτό χόμπι:

Ενα μαγευτικό χόμπι που εξασκείται από το σπίτι, αρκεί να υπάρχει σχετική άδεια και ο κατάλληλος εξοπλισμός και αυτές τις μέρες γνωρίζει… δόξες, είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός.
Ενα χόμπι μέσα από το οποίο οι τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις εκμηδενίστηκαν πολλά χρόνια πριν από την έλευση του Διαδικτύου!
Οι ραδιοερασιτέχνες με τη βοήθεια ασυρμάτων, πομποδεκτών και κεραιών, πραγματοποιούν με τους σταθμούς τους συνομιλίες μέσα από συχνότητες των βραχέων κυμάτων και των VHF και ειδικά μέσα από τα βραχέα, μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλους ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον πλανήτη!
Αρκετοί είναι οι ραδιοερασιτέχνες και στα Χανιά. Ενας από τους ανθρώπους του ραδιοερασιτεχνισμού είναι ο κ. Γιάννης Ζαχαριουδάκης ο οποίος με μορσικό κώδικα έχει καταφέρει συνομιλία από τα Χανιά μέχρι τη μακρινή Χαβάη!
Οπως ο ίδιος μας λέει:
«Ασχολούμαι με το ραδιοερασιτεχνισμό από το 1991 και πριν από αυτό από το 1974 σαν ραδιοτηλεγραφητής στο Εμπορικό Ναυτικό. Εργαζόμενος σε ποντοπόρα πλοία Εμπορικού Ναυτικού για κάποια χρόνια και στο Πολεμικό Ναυτικό αργότερα για κάποια χρόνια
Το 1991 απέκτησα την άδεια ραδιοερασιτέχνη και έκτοτε μέχρι και σήμερα ασχολούμαι με το χόμπι.
Ο ραδιοερασιτέχνης ασχολείται με τον πειραματισμό και την επικοινωνία. Με τη βοήθεια ασυρμάτων, πομποδεκτών, και τις κατάλληλες κεραίες μπορεί να έρθει σε επαφή, συνομιλία, με άλλους ραδιοερασιτέχνες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της επαφής, συνομιλίας επιτρέπεται η ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με το χόμπι.
Η κατασκευή κεραιοσυστημάτων ή και μηχανημάτων για όσους έχουν όρεξη και μεράκι της γνώσης προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση».
Ο κ. Ζαχαριουδάκης σημειώνει ακόμη ότι «οι συχνότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι προκαθορισμένες από την IARU (International Amateur Radio Union)  και το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών (νυν και Ψηφιακής Πολιτικής). Σε κάθε επαφή μας με άλλο ραδιοερασιτέχνη ανταλλάσσουμε κάρτα επιβεβαίωσης της επαφής (QSL). Με τη συγκέντρωση ορισμένου αριθμού καρτών και την μοναδικότητα της επαφής χορηγούνται βραβεία από διεθνείς οργανισμούς».
Ακόμα, όπως μας λέει ο κ. Ζαχαριουδάκης, «η μεγαλύτερη ικανοποίηση ενός ραδιοερασιτέχνη είναι η επαφή με όσο το δυνατό μακρινό σταθμό. Εμένα η πιο μακρινή μου επαφή ήταν το 1992 με την Χαβάη σε μορσικό κώδικα. Δεν το… πίστευα!».
Τώρα ο ίδιος, όπως μας λέει, «κλεισμένος στο σπίτι με τον… διαολο-ιό,  τα ασυρματικά έχουν την τιμητική τους. Ακούω ή και κάνω επαφές σε καθημερινή βάση, τις περισσότερες σε cw διαμόρφωση και καμιά φορά σε ομιλία αλλά σπάνια. Πάντα όταν θα ανοίξω τον πομποδέκτη θα ακούσω σταθμούς να καλούν από κοντινούς μέχρι… Αμερική, Βόρεια Νότια και Απω Ανατολή (εξαρτάται την ώρα και φυσικά τη διάδοση).
Η επικοινωνία του ραδιοερασιτέχνη γίνεται με πομποδέκτη με την διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μέσω της ιονόσφαιρας, και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαμορφώσεις φωνής, μορσικό κώδικα  και ψηφιακά mode».
Ακόμα ο κ. Ζαχαριουδάκης συγκρίνοντας τις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες με το διαδίκτυο, θα υπο- γραμμίσει: «Το διαδίκτυο είναι μεν επικοινωνία αλλά δεν είναι… χόμπι! Παρεμβάλλονται πάροχος και συνδρομή… Δεν συγκρίνονται!! Ανόμοια πράγματα».
Σημειώνεται ότι για την απόκτηση άδειας ραδιοερασιτέχνη πραγματοποιούνται εξετάσεις δύο φορές το χρόνο στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών.
(Από το αφιέρωμα των "Διαδρομών" των "Χανιώτικων νέων", 11.4.2020, σε χόμπι από το σπίτι).
Ολο το αφιέρωμα ΕΔΩ.
Link: http://www.haniotika-nea.gr/chompi-apo-to-spiti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου