Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Και η επόμενη μέρα;

Ο εφιάλτης της ανεργίας επιστρέφει στην Ελλάδα. Και μάλιστα δριμύτερος μέσα από τις προβλέψεις του Δ.Ν.Τ.
Τα νούμερα προκαλούν ανησυχία στον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που διαθέτει θέσεις εργασίας.
Οι 22 στους 100 Ελληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ταμείου.
Μόνο αν αναλογιστεί κανείς τη ζημιά στον τουρισμό στον οποίο απασχολούνται χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από άλλες χώρες καθώς, μεταξύ άλλων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μεταφορές αλλά και επειδή έχει μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Είπε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλό ποσοστό “κόκκινων” δανείων και συνεπώς θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κορωνοϊός λοιπόν έχει προσβάλλει και την ελληνική οικονομία.
Ομως, όσο κι αν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, οι πολίτες που έχουν πληρώσει πανάκριβα τα χρόνια των μνημονίων, δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώσουν τα σπασμένα αυτής της ασύμμετρης απειλής.
Εδώ και τώρα, η πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα της οικονομίας. Και σ’ αυτό τον δρόμο δεν χωράνε μικροπολιτικές αλλά απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και ουσιαστική κριτική και από την αντιπολίτευση με γνώμονα όλων τη στήριξη των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας. Να μην αφήσει ο κορωνοϊός νέα συντρίμμια…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 17/4/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kai-i-epomeni-mera/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου