Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Ιστορικές μαρτυρίες από τα Χανιά για τη Μάχη της Κρήτης και τη γερμανική κατοχή


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκδοση: “Ο πόλεμος στα σπίτια μας” με γυναικείες μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης και τη γερμανική κατοχή στο νησί.
Πρόκειται για τον 12ο τόμο της σειράς: “Μαρτυρίες” της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (Ηράκλειο 2019) με αποκλειστικά αφηγήσεις από γυναικες της Κρήτης που βίωσαν τα δύσκολα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Το πρώτο μέρος του τόμου περιλαμβάνει αναμνήσεις που συνέγραψε η κα Ευαγγελία Παπαδάκη, με  ιστορίες του βουνού. Οπως αναφέρεται στο προλογικό σημείωμα, το αγρόκτημα της οικογένειας της Ευαγγελίας Παπαδάκη με την ονομασία Βουρβουρές, στην ευρύτερη περιοχή της Ασή Γωνιάς, ήταν από τα κύρια λημέρια των αγωνιστών, Ελλήνων και συμμάχων, κατά την πρώτη διετία της Κατοχής.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τις αναμνήσεις των αδελφών Κουτσουδάκη. Τις αναμνήσεις της Ρένας και της Ιωάννας Κουτσουδάκη περισυνέλεξαν με τη μέθοδο των διαδοχικών συνεντεύξεων οι Mike Sweeet και Κωστής Μαμαλάκης τα έτη 2017 και 2018.
Οπως αναφέρεται στο προλογικό σημείωμα, οι δύο κυρίες εκείνα τα χρόνια κατοικούσαν σε ένα επιβλητικό και περίοπτο σπίτι που ορέγονταν για επιχειρησιακή τους έδρα οι μεγάλοι εμπόλεμοι. Κάποτε το σπίτι αυτό επέστρεψε στην οικογένεια και από τη δεκαετία του ’70 είναι το γνωστό ξενοδοχείο “Δώμα” στον παραλιακό δρόμο προς τη Χαλέπα.
Να σημειώσουμε ότι το “Δώμα” πρωτολειτούργησε ως Αυστροουγγρικό προξενείο υπό την ηγεσία του Ούγγρου Γκιούλα Πίντερ.
Μάλιστα, επειδή με πρωτοβουλία του Πίντερ ξεκίνησε η διεθνής ειρηνευτική επιχείρηση το 1897 – 1898 για να περιοριστεί η διεύρυνση της σύγκρουσης και να σωθούν χιλιάδες ζωές, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας τοποθέτησε στο ξενοδοχείο Δώμα τιμητική πλάκα της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Μαΐου 2019.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/6/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/istorikes-martiries-apo-ta-chania/?fbclid=IwAR3V6ZNA1UxeoJwOfffQn9JTDz0JxBWKvTKZRD3Dr11q36F47r1n2rl9iu8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου